Híreinkből

Csodát tesz az agyunkkal az erdei séta – most már kutatás is bizonyítja

todayoktóber 4, 2022 36

Háttér
share close

erdő

Egy új tanulmányban a kutatók azt elemzik, hogy a természet hogyan hat az agyunkra – írja a greendex.hu. A szakértők 63 egészséges felnőttet vontak be a kísérletbe, akiknek kérdőívet kellett kitölteniük, memóriafeladatot ellátniuk, illetve kérdésekre válaszolniuk, miközben fMRI-vel monitorozták őket. Bizonyos kérdések társas stresszel jártak. A résztvevők nem ismerték az elemzés valódi célját.

Az alanyokat ezt követően véletlenszerűen elküldték egy egyórás sétára vagy egy városi környezetbe, Berlin egyik forgalmas bevásárlónegyedébe, vagy egy természetes környezetbe, Berlin 3000 hektáros grünewaldi erdőjébe.

A séta után pedig egy újabb fMRI-vizsgálatot végeztek rajtuk egy stresszes feladat közben, majd még egy kérdőívet kitöltettek velük. Az adatok alapján kimutathatóan csökkent az aktivitás az amigdalában (az agy stresszkezelésért felelős részében) az erdei séta hatására, ami igazolja, hogy a természet segít a stressz kezelésében. A pozitív hatások már egyetlen órányi séta után jelentkeztek.

Fotó: Freepik

Written by: Lázár Csaba

Rate it

Előző bejegyzés

ösztöndíj

Híreinkből

Hegyháti ösztöndíj pályázat

A nehéz gazdasági helyzetben Sásd Város Önkormányzata úgy is támogatni kívánja a sásdi családokat, hogy a 14. életévüket betöltött nappali tagozatos középiskolai tanulók és felsőoktatási hallgatók 10 hónapon át havi 5-25 ezer forintos ösztöndíj összegre pályázhatnak, amennyiben a gyermek taníttatása anyagi terhet jelent. Különösen várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akik tanulmányi eredményük vagy más, a helyi közösség számára értéket képviselő területen (pl. művészet, sport, zene, tánc, példamutató viselkedés stb.) […]

todayoktóber 4, 2022 13


0%