play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Gasztro óra a Nyers Séffel - 2024. Május 23. Gasztro óra a Nyers Séffel - 2024. Május 23.

Hírek

Nobel-díját a szegedi egyetemnek ajándékozta Karikó Katalin

today2024.04.21.

Background

Alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek adományozta Karikó Katalin a módosított nukleozidokkal kapcsolatos kutatásáért és a hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztéséért kapott Nobel-díját, közölte az egyetem. Karikó az őt köszöntő április 16-i díszünnepségen bejelentette: nemcsak az érme három hiteles nemesfém-másolatának egyikét adományozza az intézménynek, hanem a pénzjutalmából új egyetemi díjat is alapít, amit JATE-díjnak nevezett el.

Karikó, aki nemrég tartotta akadémiai székfoglalóját, még ősszel ígérte meg, miután kiderült, hogy kutatótársával, Drew Weismannal ők kapták a 2023-as orvosi Nobelt, hogy a díjat elviszi a szegedi egyetemre. Ebből az alkalomból látogatott el most ismét Szegedre. Az SZTE-n tartott előadást, ezen mutatta meg a közönségnek és az online érdeklődőknek a 2023-as évi fiziológiai és orvostudományi Nobel-díját, ami Alfred Nobel arcképét ábrázolja és 18 karátos aranyból készült.

A Karikó Katalin által most alapított „JATE-Díj” a korábbi József Attila Tudományegyetem (JATE), a mai SZTE kiválóságát ismeri el azzal, hogy ezentúl ezt a díjat minden évben egy-egy, a legkiemelkedőbb eredményt elérő oktató-kutató és egyetemi hallgató nyerheti el.

Az egyetemen kiállítás is nyílt, ami Karikó életútját mutatja be. Botka László szegedi polgármester meghívására Tápéra látogatott Karikó Katalin, ahol a több száz éves múltra visszatekintő gyékényszövő műhelyben elkészítették és ajándékba adták neki a Nobel-díj gyékényből készült másolatát.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!