play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Mex Délelőtt Perneczky Andreával 12/5. rész Mex Délelőtt Perneczky Andreával 12/5. rész

Hírek

Régi könyv ízű pudingot készített egy Michelin-csillagos séf

today2025.03.18.

Background

Jordi Roca, a három Michelin-csillagos El Celler de Can Roca étterem társtulajdonosa és cukrásza mindig új utakat keres a desszertkészítésben. Ezúttal egy könyvtárakban érezhető, régi könyvekre jellemző illatot próbált átültetni egy édességbe – írja a New York Post.

A módszere egyszerű, de szokatlan, amit videója leírásába is beleírta a cukrászmester:

„Válassz olyan könyveket, amelyeknek érett papírillata van.” A lapokat szagtalanított vajjal keni meg, majd egy éjszakán át állni hagyja, hogy a zsír magába szívja az aromát.

A felvételen az is látható, ahogy Roca egy könyvből lapokat tép ki, megvajazza őket, majd folyadékba áztatja, hogy az illatanyagok kioldódjanak belőlük. Miután a vaj teljesen átvette a könyv ízét, spatulával eltávolítja a vajat, majd alkoholban feloldja.

A módszer, amelyet alkalmazott, az enfleurage nevű eljárás, amelyet eredetileg a parfümgyártásban használtak, virágok illatának kivonására. Roca felismerte, hogy ezt a technikát a gasztronómiában is lehet alkalmazni. Az így nyert „könyvízű likőrt” egy pudingszerű desszertre csorgatják, amelyet a könyv kitépett lapjaival is díszítenek. Az édességet a Michelin-csillagos étteremben elődesszertként kínálják, még a fő desszert előtt.

A fogás ára 360 dollár, azaz körülbelül 132 ezer forintnak megfelelő összeg, aminek nemcsak az íze, hanem az illata is egyedi élményt nyújthat azok számára, akik új élményeket keresnek.

Jordi Roca nem először készített olyan desszertet, amelyben különleges ízek érnek össze. Korábban egy másik kísérletében birkagyapjú aromáját vonta ki, és ezt egy juhtejből készült édességhez használta fel.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!