play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - 2024. Október 22. Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - 2024. Október 22.

Hírek

Egy hét a szenvedélybeteg szülők gyermekeiért

today2024.09.24.

Background

Becslések szerint Magyarországon minden tizedik felnőtt alkoholfüggő, és több mint 500 ezer gyermek él olyan családban, ahol a szülő szenvedélybeteg. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat októberben egy héten át szakmai és a nagyközönség számára is nyitott programokkal hívja fel a figyelmet a szenvedélybeteg szülők mellett felnövő gyerekek problémáira és az őket segítő lehetőségekre. Az EGY.7 programsorozat részletei a https://kimondhato.hu/egy7 oldalon olvashatók.

Ha a függő szülők gyermekei egymás mellé állnának, Budapesttől Pécsig érne a sor. A legfrissebb németországi kutatások eredményeit Magyarországra vonatkoztatva becslések szerint több mint 500 ezer gyermek él hazánkban alkoholbeteg szülővel, ugyanakkor reprezentatív felmérések híján a szakemberek megbecsülni sem tudják a gyógyszer-, kábítószer-, játék-, internet-, és egyéb függőségekkel élő családban felnövő gyerekek számát. A nemzetközi tendenciák azt mutatják, az ilyen körülmények között élő gyerekek száma megnőtt. Sokan közülük még a segítők számára is láthatatlanok maradnak. Az ilyen családban hármas bűntudat uralkodik: a függő bűntudata azért, hogy szenvedélybeteg és nem tud vagy nem akar kilépni a függőségből, a hozzátartozóé, aki nem képes változtatni ezen, illetve a gyermek bűntudata, aki a legtöbb esetben úgy érzi, az ő viselkedése tehet arról, ami a családban zajlik. Segítség és megelőzés nélkül az ilyen családokban felnövő gyermekek közül minden harmadik maga is szenvedélybeteg lesz, és hatszor nagyobb az esélye, hogy mentális betegségtől fognak szenvedni. Ők az elfeledett gyermekek. A Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálat azzal a céllal szervezi meg minden évben a függő szülők gyermekeiről szóló konferenciáját, hogy a szakma és a sajtó figyelmét felhívja a témára.

A szenvedélybeteg szülők gyermekeire hívják fel a figyelmet egy héten át

Idén hét napos programsorozattal hívják fel a figyelmet az elfeledett gyermekekre október 11-18. között Budapesten. A hét folyamán lesz irodalmi est, színháztréning és meseterápiás foglalkozás, valamint kifejezetten a függők szülőségének témáját körül járó szakmai nap is, valamint az EGyELV szervezésében gyermekkori élményekről és hatásaikról szóló országos konferenciája gyermekekkel foglalkozó szakembereknek. A sorozat kiemelt programja a hetedik Elfeledett Gyermekekért, az EGY.7 konferencia a Lurdy házban október 15-én, melyen előadásokon és workshopokon vehetnek részt a függőség, a függők szülői mintázatai, a szenvedélybeteg szülők elgyászolása vagy a legfrissebb alkoholfogyasztással kapcsolatos kutatások iránt érdeklődők. Az EGY.7 konferencián való részvétel feltétele a regisztrációs űrlap kitöltése és a részvételi díj befizetése. A hét záró estéjén a Szkéné Színházban az Apa, anya, pia című one man show magyarországi ősbemutatóját láthatja a közönség. A Máltai Fogadó gondozásában megjelent azonos című könyv felhasználásával is íródott egyszemélyes dráma a szenvedélybetegséget mutatja be a gyerekek szemszögéből. Lucskay Róbert írója és előadója a drámának, melyet Szlovákiában a kassai Thália Társulás és a kassai Thália Színház közös produkciójaként mutattak be. Az előadásra jegyek egységes áron válthatók a Szkéné Színházban és online.

Az Elfeledett Gyermekekért EGY.7 részletes programja, a helyszínek, a regisztrációs linkek és a belépési díjakkal kapcsolatos információk megtalálhatók az https://kimondhato.hu/egy7/ oldalon vagy a hét hivatalos Facebook eseményének oldalán

Programok a szenvedélybeteg szülők Elfeledett Gyermekeiért EGY HÉTIG
2024 október 11-18.

Rendezvények:

október 11. péntek – Irodalmi est
október 12. szombat – A gyermekkori élmények és élethosszig tartó hatásaik – Országos Konferencia*
Egyesület a Gyermekek Egészséges LelkiVilágáért
október 12. vasárnap –  Irodalomterápiás délután az MMSz Fogadóban
október 14. hétfő – Gyerekszemmel a függőségről – szakmai nap gyermekekkel dolgozó szakembereknek*
október 15. kedd – EGy.7 konferencia – Budapest, Lurdy Ház Konferencia- és Rendezvényközpont*
október 16. szerda – Színháztréning és meseterápiás workshopok szakemberek és érintettek számára
október 17. csütörtök – Apa, Anya, Rehab – Felépülők és szülőségük – szakmai együtt gondolkodó nap szenvedélybetegek rehabilitációs intézményeiben dolgozókkal
október 17. csütörtök este – Apa, Anya, Pia – (one man show) – színdarab a Szkénében*
október 18. péntek  – “Mégis boldogok” pszichodráma ZÁRT csoport

Minden program regisztrációköteles (kivétel október 18. péntek, mert az ZÁRT csoport), regisztrálni az egyes programokra mutató linken lehetséges.
*Egyes programok részvételi díj fizetésével látogathatók.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!