play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Csütörtököt mondunk Eszlári A. Lászlóval - 2024 Július Csütörtököt mondunk Eszlári A. Lászlóval - 2024 Július

Hírek

Könnyűzenei diploma szerezhető a Miskolci Egyetemen

today2024.01.19.

Background

Kortárs könnyűzenei alapképzés indul szeptemberben a Póka Egon Művészeti Akadémia (PEMA) és a Miskolci Egyetem együttműködésében – jelentették be a Magyar Zene Házában.

„A hároméves képzés egyik célja, hogy végre diplomás zenészek taníthassanak könnyűzenét általános iskolákban, illetve a legtehetségesebb zenészeket a lehető legnagyobb eszköztárral segítsük az előrejutásban” – mondta a kezdeményezés mögött álló Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója a sajtótájékoztatón.

Demeter Szilárd felidézte, hogy 2020-ban nyújtotta be a Magyar Könnyűzenei Stratégiát, és annak kapcsán már elkezdődött a majdani egyetemi alapképzés tervezése Póka Egonnal, a Kőbányai Zenei Stúdió vezetőjével. Hozzátette: Póka Egon 2021-ben bekövetkezett halála után erkölcsi kötelességének is érezte, hogy az álom valóra váljon.
„A mi elsődleges kultúránk ma már az, amit popkultúrának hívunk. A kilencvenes évekig Magyarországon ennek kialakult egy sajátos karaktere. A Póka Egon Művészeti Akadémia a hazai könnyűzenei piramis teteje lesz” – szögezte le.

A magyar könnyűzenei élet legkiválóbbjai az oktatók között

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora arról beszélt, hogy az oktatók között az intézmény Bartók Béla Zeneművészeti Karának tanárai mellett a magyar könnyűzenei élet legkiválóbb szereplői lesznek ott. A képzés helyszíne a Hajógyári-szigeten lesz.
„2017-2018 táján fogalmazódott meg a gondolat, hogy Magyarországon szükség lenne könnyűzenei egyetemi képzésre, hiszen az e terület felé orientálódó fiataloknak erre jelenleg csak a Zeneakadémia jazz tanszakán van lehetőségük valamilyen módon. A könnyűzenei képzés 2019-ben került be a szakjegyzékbe, kidolgoztuk a hároméves alapszak mintatanrendjét és benyújtottuk az akkreditációját. Célunk, hogy az alapszakot idővel egy mesterszakos képzéssel fejeljük meg” – mondta a rektor.

Szakadáti-Póka Vanessza, a Petőfi Kulturális Ügynökség oktatási igazgatója, Póka Egon lánya arról szólt, hogy a nyolc szakirány számára több mint 3500 oldalas akkreditációs anyagot állítottak össze, ennek kidolgozásában a hazai könnyűzenei élet rengeteg szakembere vett részt.

A Miskolci Egyetemen a Bartók Béla Zeneművészeti Kar kortárs könnyűzene alapképzési szakának szakfelelőse Tátrai Tibor Kossuth-díjas gitáros, zeneszerző lesz.
„A könnyűzene iránya magától megy, a mi dolgunk, hogy fegyvert adjunk a kezébe” – fogalmazott Tátrai Tibor a sajtótájékoztatón.

A képzésre február 15-ig lehet jelentkezni

A Póka Egon Művészeti Akadémia (PEMA) és a Miskolci Egyetem (ME) szeptemberben induló közös kortárs könnyűzenei alapképzésére február 15-ig lehet jelentkezni az ének, basszusgitár, szaxofon, harsona, trombita, gitár, ütőhangszerek és billentyűs hangszerek szakirányok iránt érdeklődőknek.

Az iskola oktatói között olyan elismert és népszerű alkotók kapnak helyet, mint Szirtes Edina Mókus, Pásztor Anna, Szovják Bea, Fehérvári Attila, Lukács Peta, Gerendás Dániel és Borlai Gergő, Szebényi Dániel és Veres Mónika.

A PEMA célkitűzései között szerepel a magyar művészeti produkciók létrehozásának támogatása is, az alapoktól egészen a kész produkciók népszerűsítéséhez nyújtott segítségig. A Petőfi Kulturális Ügynökség a Hajógyári-szigeti képzési központ keretében fogja megvalósítani tehetséggondozásra fókuszáló oktatási programját, és zeneművészbázist (alumni klubot) hoz létre, amely folyamatos lehetőséget biztosít a továbbképzéseken, kurzusokon és szakmai találkozókon való részvételre. Az intézmény új kulturális és rendezvénytér, valamint összművészeti alkotóműhely számára is helyet biztosít.

A sajtóeseményen ott volt mások mellett Kovács Kati, Ferenczi György és Keresztes Ildikó is.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!