play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Mex Délelőtt a Breakpoint Zenekarral 2024.03.01. Mex Délelőtt a Breakpoint Zenekarral 2024.03.01.

Hírek

Két életet is megmentett egyetlen donorszerv

today2024.01.14.

Background

Magyarországon először történt tavaly december 2-án olyan májtranszplantációs beavatkozás, amely során a donorszerv kettéosztásával két beteg életét is megmentették.

Ismeretlen eredetű májelégtelenség miatt került fel a sürgősségi transzplantációs listára egy hároméves kislány, akit a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján kezeltek. Ilyen pici gyermek számára ritkán adódik megfelelő méretű donorszerv, a gyermek súlyos állapota pedig mielőbbi beavatkozást igényelt – olvasható az egyetem kiadott közleményében.

Hozzáteszik, az Eurotransplant szervelosztó rendszerén keresztül éppen érkezett egy magyar donorszerv, amely kettéosztva alkalmasnak bizonyult arra, hogy a kisebbik részét a beteg kisgyermekbe ültessék be, a nagyobb részét pedig egy 35 éves májdaganatban szenvedő fiatal férfi kaphassa meg.

„A beavatkozás különlegessége abban rejlik, hogy a szervet ugyanott osztották ketté egy kisebb és egy nagyobb darabra – orvosi szaknyelven szólva két graftot képeztek belőle –, ahol aztán a transzplantációkat is elvégezték” – részletezte dr. Piros László, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STéG) egyetemi docense. Ahogyan minden szervátültetés, ez a transzplantáció is különösen szervezett csapatmunkát igényelt. A donorszervért vidékre utazott el a STéG csapata, a máj kivételét dr. Hamar Mátyás szakorvos irányításával végezték.

A szerv az Eurotranszplant hálózaton keresztül az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának révén jutott el a STéG-re, ahol mások mellett transzplantációs sebészből, aneszteziológusból, műtősnőkből, aneszteziológus asszisztensekből, műtőssegédekből, nővérekből álló team munkájának köszönhetően menthetett meg egy donorszerv két életet.

A máj ereinek és szöveteinek kettéválasztását és a gyermek műtétét dr. Benkő Tamás egyetemi docens, dr. Rózsa Balázs szakorvos, dr. Piros László és csapata végezte. Ezt követően a szomszédos műtőben a fiatal felnőtt operációját dr. Piros László vezetésével dr. Huszty Gergely adjunktus és számos szakdolgozó közreműködésével hajtották végre. A műtétek során az aneszteziológus team vezetője dr. Füle Balázs főorvos volt.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!