play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - Április 30. Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - Április 30.

Hírek

A legszebb ajándék az együtt tölthető idő

today2023.12.20.

Background

A karácsony előtti napokban sokan még mindig az ideális ajándék után kutatunk. Azonban, ahogy elcsendesedünk és otthonainkban kigyulladnak az ünnepi fények, rájövünk, hogy a legszebb ajándék az, ha együtt lehetünk a szeretteinkkel. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy újévi fogadalmaink között szerepeljenek az egészség megőrzéséhez szükséges szűrővizsgálatok, ideértve a férfiak által gyakran elhanyagolt prosztatarák szűrést is.

 Az egészségünk és annak megőrzése, nemcsak saját magunk, hanem szeretteink számára is a legnagyobb ajándék. A rendszeres szűrővizsgálatok elvégzése elengedhetetlen, ugyanakkor sajnálatos módon a prosztatarák szűrést gyakran elkerülik azok a férfiak is, akik egyébként odafigyelnek egészségükre, mert tartanak a vizsgálattól. Ezek a túlzott félelmek súlyos következményekkel járhatnak.

Évente körülbelül 4600 prosztatarákos megbetegedést regisztrálnak hazánkban. Ez a betegség a férfiak daganatos elhalálozásának harmadik leggyakoribb oka. Ahogyan más daganatoknál, a prosztatarák esetében is kulcsfontosságú a korai felismerés, ugyanakkor sok férfi hajlamos elkerülni az urológiai vizsgálatot a kellemetlenségek miatt.

A korai felismerés életet menthet

„A prosztatarák a mai napig egyfajta tabutémának számít, a szűréstől pedig ódzkodnak a férfiak, holott orvosi szempontból ez egy rutin vizsgálat, és a férfiak félelme is megalapozatlan: a mindössze néhány másodperces ellenőrzés legfeljebb minimális kellemetlenséggel jár, viszont a betegség korai felismerése életet menthet”mondta Prof. Dr. Nyirády Péter, urológus és andrológus szakorvos, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika Igazgatója, a Novartis Hungária Kft. által prosztatarák témában szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

„50 éves kor felett érdemes legalább két évente urológushoz fordulni prosztatarák szűrés céljából.” – mondta a kerekasztal-beszélgetésen szintén résztvevő Dr. Biró Krisztina, az Országos Onkológiai Intézet, Urogenitális Tumorok és Klinikai Farmakológiai Osztályának főorvosa. „Ha a családban már előfordult ilyen megbetegedés, akkor még fiatalabb korban is ajánlott rendszeres vizsgálat. Továbbá, ha valaki prosztata problémára utaló tüneteket észlel (például: vizelési problémák) forduljon szakorvoshoz.”

A nőknek is fontos szerep jut

A nők is lehetnek azok, akik emlékeztetik a férfiakat a prosztatarák szűrés fontosságára, és segítenek elkerülni, hogy az év közbeni elfoglaltságokban ezt elhanyagolják. “Nőként, feleségként, anyaként fontosnak tartottam, hogy részt vegyek a kerekasztal-beszélgetésen, hangsúlyozva ezzel a nők szerepét a betegség súlyos következményeinek kialakulása előtt. A prosztata rák szűrés nem szégyenletes és nem is kockázatos vizsgálat. A mi felelősségünk is, hogy rávegyük a környezetünkben élő szeretteinket, hogy elmenjenek urológushoz. Ezzel az apró figyelemmel, nyílt, támogató kommunikációval segíthetünk kizárni, megelőzni vagy kezelni a betegségeket.” – mondta Farkasházi Réka színésznő.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!