play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  GABLINI 4. rész GABLINI 4. rész

Hírek

Több száz napelem generálja az áramot a különleges textilben

today2022.12.15. 31

share close

A Nottingham Trent Egyetem kutatói olyan e-textilt fejlesztettek, ami az integrált napelemeknek köszönhetően energiaforrásként működik használat közben és kisebb elektronikus eszközök feltöltésére is alkalmas lehet. Az anyagba 1200 miniatűr szilícium napelem-egységet szőttek a kutatók, majd különösen hajlékony rézdrótokkal kötötték össze őket, a napelemek védelmét pedig gyanta alapú borítással biztosították. Az egységek mindössze 5*1,5 milliméter méretűek, de az 51*27 centiméteres anyagon elhelyezett több mint ezer napelem így is képesnek bizonyult 394 mWattos teljesítményre teljes napfényben.

Az elkészített textil jól szellőző anyaga ideálissá teszi arra, hogy ruhák vagy táskák alapját képezze és ugyanúgy lehet kezelni, mint bármilyen más ruhaanyagot, bírja a vizet és a 40 Celsius-fokon való mosást is. Ez a kis darab prototípus ugyan nem elegendő nagyobb eszközök feltöltésére, legfeljebb szenzorok és más alacsony fogyasztású berendezések ellátására alkalmas, de egy nagyobb anyaggal már több lehetőség nyílik meg az energiaellátás tekintetében az e-textil viselői számára – írja a raketa.hu.

Fotó: ntu.ac.uk

Written by: petomi_superuser

Rate it

Previous post

Hírek

Magyar innováció segíti a folyókon úszó hulladékok begyűjtését

Automata folyótakarító hajót és a hulladék begyűjtését segítő kamerarendszert fejlesztett ki a Future Plastik Kft., a Robo-Collect elnevezésű vízi jármű és a hozzá kapcsolódó műszaki infrastruktúra magyar innováció keretében valósult meg – tájékoztatta a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) hétfőn az MTI-t. Közleményük szerint a Tisza Európa egyik legsúlyosabban szennyezett folyója, ami vízügyi adatok szerint nagy áradások idején több mint  palackot hoz percenként Ukrajnából és Romániából. Ez éves szinten […]

today2022.12.14. 3


0%