play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Gasztro óra a Nyers Séffel - 2024. Május 23. Gasztro óra a Nyers Séffel - 2024. Május 23.

Uncategorized

Spórolni nem csak a fűtésen lehet! Csökkentsük otthonunk áramfogyasztását!

today2022.11.02.

Morzsaporszívó, citromfacsaró, fúrógép… A világítótestek és gépek a fűtés és melegvíz után a harmadik legnagyobb energiafogyasztó terület otthonunkban. Egyre több hálózatról, akkumulátorról vagy elemről működő berendezésünk van – egyre több feladatot szeretnénk gépekkel megoldani. Sőt, az otthoni pihenésünket, szórakoztatásunkat is egyre több berendezés biztosítja. Nem vagyunk tisztában a berendezéseik számával, ahogy valószínűleg ezek összeadott fogyasztásával sem. A Tudatos Vásárlók Egyesülete és a GreenDependent Intézet közös tippjei arra adnak választ, hogy mivel tudjuk csökkenteni az otthoni áramfogyasztást. Kiderül, mennyivel van több gépünk, mint hinnénk, s melyek a legtöbbek által feleslegesnek tartott eszköz.

Gépek a háztartásban – több mint elég

Az Eurostat adatai szerint a háztartásokban használt világítás és elektromos berendezések energiafogyasztása 2020-ban már 13,2 százalékára nőtt a teljes háztartási fogyasztásnak, ez az arány 2016-ban még csak 9,2 százalék volt.

Megszámoltuk már valaha, hogy mennyi árammal működő gépet használunk otthon? A wifi-routertől a mobilokon, elemtöltőn, laptopon, TV-n és lábmasszírozón át a konyhai, fürdőszobai kis- és nagyfogyasztókig, az állandóan bekapcsolt állapotban lévő gépektől (fagyasztó, hűtő) az alkalmanként használtakig (botmixer, mosógép, hajnyíró). Tippeljünk egy számot, majd járjuk végig a lakást és számoljuk meg az összeset! Alábecsültük? Valószínűleg…

A GreenDependent Intézet szervezésében futó E.ON EnergiaKözösségek programban a résztvevők minden évadban végeztek háztartási energia-felméréseket, amelyekből 281 háztartásra az alábbi számokat kapták 2019-2022 között:

 • A háztartási gépek átlag száma 28 gép/háztartás

 • A legjellemzőbb értékek a 14-32 (db gép) közötti tartományba esnek.

 • Nem ritka az olyan otthon, ahol 50-60-70, de akár 100 (!) fölötti is lehet az elektromos berendezések száma.

 • A legkevesebb (de gyanúsan alacsony) szám a 4db, a legtöbb a 245 gép volt (ahol az elemes eszközöket is lelkiismeretesen összeszámolták).

 • A 281 háztartás összesen 8499 gépet birtokolt. A felmérést kitöltők nagyjából fele (53%) szerint nincs olyan gépük, amit ne használnának,

 • 47 százalék viszont több gépét egyáltalán nem használja, azaz átgondoltabb vásárlással valószínű nem is került volna a termék a kosárba.

Az adatokból az is kiderül, hogy a válaszadóknak átlagosan mintegy harmadával több gépe van a háztartásban, mint amennyit elsőre tippeltek, azaz sokan nincsenek tisztában a berendezéseik számával és valószínűleg ezek összeadott fogyasztásával sem.

Kenyérvágó, lombfújó, házimozi

A felmérésben résztvevők háztartásukat átnézve összegyűjtötték, hogy mely elektromos használati tárgyaikat tartják könnyen helyettesíthetőnek, így igazából feleslegesnek. Meglepő lehet, hogy nemcsak az elektromos kés és a kenyérszeletelő lett toplistás, hanem a mikró és az elektromos fogkefe is. Kis tudatossággal, ezeket kiválthatjuk hagyományos társaikkal, és máris kevesebb áram fogy otthon.

Az olvasók nagy része valószínűleg szintén rendelkezik az itt felsorolt gépek valamelyikével, és legalább 5-6 használaton kívüli berendezést is fel tudna sorolni. Érdemes elgondolkodni e tárgyak sorsáról, használatuk ésszerűsítéséről: sok gép nem porosodna a háztartásban, ha már a vásárláskor jobban átgondoltuk volna a valódi szükségleteinket.

A fogyasztáscsökkentés első lépése lehet tehát, ha megpróbáljuk csökkenteni az elektromos eszközeink számát – és tényleg csak a legfontosabb feladatokhoz használunk áramot, azaz kenyérvágáshoz, kapunyitáshoz, és lombfújáshoz inkább nem… Szeretünk ugyan arra hivatkozni, hogy a gépekkel időt spórolunk, és kényelmesebb lesz az életünk, de nem mindegy, hogy kényelmesebb vagy elkényelmesedett!

Amin nagyot nyerhetünk: háztartási gépeink fogyasztása

A rengeteg háztartási gép mellett az is gondot jelent, hogy a legtöbbet fogyasztó háztartási nagygépek, pl. fagyasztó, hűtő, mosógép között elég sok a kevésbé hatékony. Egy 2017-es hazai felmérés szerint (Applia Magyarország Egyesülés és GFK Hungária felmérése) ezeknek a nagygépeknek a 43%-a 8 évnél idősebb, azaz valószínűleg létezik már sokkal takarékosabb modell az adott gépből. Kérdés, mit csináljunk a pazarló gépekkel? Cseréljük le őket?!

Az energiahatékony termékek használatával a fogyasztásunk és kibocsátásunk csökken, és az új gép beszerzése előbb-utóbb megtérül, de az új gépek gyártása és szállítása is jelentős karbon-kibocsátással és erőforrás-felhasználással jár, nem is beszélve az elektronikai hulladékok újrahasznosításának növekvő problémájáról. Mielőtt cserére adnánk a fejünket, érdemes mérlegelni olyan alternatívákat, mint a helyes karbantartásból fakadó energiacsökkentés, készenléti állapotok kiiktatása, ritkán használt gépek megosztása, és nem utolsó sorban a javíttatás.

Ha marad a csere – csak megfontoltan!

Ha új eszköz beszerzésére kerül a sor, jól gondoljuk át, hogy valóban szükség van-e az adott gépre, és válasszunk a lehetőségekhez képest leginkább energiatakarékos, környezetbarát modellt! Felújított (azaz használt, de szerelő által bevizsgált, garanciás) gép beszerzésén is elgondolkodhatunk. A beszerzést segíti, ha megnézzük az értékeléseket, összehasonlítjuk, mit tudnak a különféle típusok és márkák a Tudatos Vásárlók független terméktesztjei között. Érdemes megnézni, mert legtöbbször nem a drága gépek a legjobbak, így a pénztárcánk duplán jól járhat.

További, részletes tippek találhatók a www.tudatosvasarlo.hu oldalon

Rengeteg információ és segítség áll tehát a rendelkezésünkre ahhoz, hogy eszközeink takarékos használata érdekében tudatosan dönthessünk. Használjuk ki ezeket a lehetőségeket!

Képek és ábrák forrása: GreenDependent ©, Miutcánk.hu, Tudatos Vásárlók

Written by: Lantai Tamás


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!