Országos hírek

Élő gombakoporsót is kérhetnek a természetbarát végső nyughelyet keresők Bécsben

todayoktóber 28, 2022 2

Háttér
share close

Gombafonalakból készült „élő koporsó” segítségével nyújt lehetőséget hamvasztás nélküli természetközeli temetésre a Bécsi Temetkezési Vállalat – közölte a Bécs városának Külképviseleti Irodája.

A holland Loop Biotech által fejlesztett, gombafonalakból növesztett koporsó pillekönnyű, első ránézésre a hungarocellhez hasonlít, de akár 200 kilogrammos testet is elbír. Bélése moha, de kérésre vászon is lehet.

A különleges koporsó előállítása környezetbarát, – nem képződik szén-dioxid – és kiváltja az egyre értékesebb faanyagot is. Egy hét alatt növesztik formára, majd kiszárítják, amivel leáll a gombafonalak növekedése. Ha a koporsó talajvízzel érintkezik, a gomba újra életre kel, és segít lebontani a benne lévő testet is. A komposztálás során semlegesítődnek a felszabaduló méreganyagok és regenerálódik a talaj is.

Az „élő koporsó” azok számára lehet jó alternatíva, akik természetközeli temetést szeretnének, de bármilyen okból elutasítják a hamvasztást – írták.

Fotó: Freepik

Written by: Lázár Csaba

Rate it

Előző bejegyzés

Híreinkből

Megható: lelkes önkéntes gondoskodásának köszönheti életét a szép gyöngybagoly

  A Magyar Madártani Egyesület (MME) Baranya Megyei Csoportjának közösségi oldalán jelent meg a megható és egyben meglepő történet egy nemrég szabadon engedett gyöngybagolyról, mely gyakorlatilag egy önkéntesnek köszönheti életét. Hogy pontosan mi is történt, azt alább áruljuk el. Mint a bejegyzésben írták, az ellendi templom tornyába kihelyezett költőládák egyikét idén elfoglalták a gyöngybaglyok. Az anyaállat 4 tojást rakott, ezek közül azonban sajnos egy sem kelt ki: három összetört, de egy még […]

todayoktóber 28, 2022 29


0%