Híreinkből

Évi 245 ezer tonna élelmiszert feleslegesen vásárolnak meg a magyarok

todayoktóber 4, 2022 5

Háttér
share close

szemét

450 ezer ember ehetne egy éven át annyi kajából, amennyit feleslegesen vásárolnak meg a magyarok

Szeptember 29. az élelmiszerveszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napja. Ennek kapcsán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja 2016 óta követi nyomon a magyar lakosság élelmiszerpazarlását. Az első, 2016-os adatok szerint a magyarok fejenként 65,5 kilogramm élelmiszerhulladékot termeltek évente, amelynek mintegy fele, 33,1 kilogramm volt a tényleges pazarlás, vagyis a feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyisége. A pazarlás 2019-re 31,9 kilogrammra mérséklődött, a legfrissebb adat pedig 25,2 kilogrammra, ez 24 százalékos csökkenés, a mérések tehát javuló tendenciát mutatnak. A leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját továbbra is az ételmaradékok vezetik, ezt a friss zöldségek és gyümölcsök, a kenyér, illetve egyéb pékáruk, majd a tejtermékek követik. A felmérések alapján a magyarok egyre tudatosabban bánnak az élelmiszerekkel, az összes élelmiszerpazarlás azonban még így is tetemes, évi 245 ezer tonna.

Fotó: Freepik

Written by: Lázár Csaba

Rate it

Előző bejegyzés

Archívum

Interjú Galambos Ágnessel a Human Digital Group ügyvezetőjével

A főnöknek kell-e foglalkoznia a beosztott lelkiállapotával? Ha jól van a munkavállaló, hatékonyabb a munkavégzés, sikeresebb a cég. Az elmúlt időszak jelentős kihívás elé állította a cégvezetőket, ugyanis elengedhetetlenné vált, hogy a mindennapos ügymenet mellett munkatársaikra is kiemelt figyelmet fordítsanak. Rá kellett ébredniük arra, hogy a folyamatos és eredményes működéshez elengedhetetlen az alkalmazottak jólléte, aminek megteremtéséhez már korántsem elég a megfelelő fizetés vagy éppen az évente egyszeri egészségnap. Annál jóval […]

todayoktóber 4, 2022 20


0%