play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Mex Délelőtt Perneczky Andreával 12/10. rész Mex Délelőtt Perneczky Andreával 12/10. rész

Hírek

Kecskesajtos kreáció lett 2025-ben a Balaton fagyija

today2025.05.11.

Background

A veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó Mekkóstollak nevű, rozmaringos, sült- és sósmandulával, kecskesajtból készült kreációja nyerte az idei, 12. Balaton Fagyija 2025 versenyt – a Balaton közepén, egy kompon kihirdetett eredmény szerint.

A szakértő zsűri délelőtt kóstolta végig a megmérettetésre benevezett 17 balatoni fagyizó és cukrászda 31 fagylaltkölteményét.

A rendezvény célja, hogy elismerje a fagylaltkészítők magas színvonalú munkáját, felhívja a figyelmet a helyi alapanyagokra és a kreatív ízkombinációkra, valamint tovább erősítse a Balaton gasztronómiai vonzerejét – fogalmazott Fekete Tamás, a versenyt szervező és zsűrizésben résztvevő Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke.

Kifejtette, a Balaton Fagyija 2025 versenyen idén is szigorú szempontok alapján értékelték a nevezett fagylaltokat, az ízvilág, az állag, a megjelenés és az innováció mind-mind fontos szerepet játszottak a végső döntésben. Azt is figyelembe vették, hogy használnak-e régiós alapanyagot a finomság elkészítéséhez – tette hozzá.

Az elmúlt évek tapasztalataira hivatkozva azt mondta, hogy a győztes fagylalt nem csupán elismerést szerez készítőjének, de várhatóan a nyári szezon egyik legkeresettebb édességévé válik a Balaton partján. Az eddigi nyertes fagylaltozók igazi turista „zarándokhellyé” váltak – tette hozzá.

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, a zsűri tagja a versenyt értékelve elmondta, hogy idén is nagyon erős volt a mezőny. Mint kifejtette, a többség természetes és minőségi alapanyagokból készítette el a versenymunkáját, és legtöbbször a területre jellemző helyi alapanyagokat is felhasználták. Megjegyezte, a megmérettetésre nevezők magas színvonalú szakmai munkát végeztek.

A szervezők a győztes fagylalt receptjét mindenki számára elérhetővé, szabadon felhasználhatóvá teszik, így az üdülőrégió bármely cukrászdája, fagylaltozója elkészítheti – hangzott el az eredményhirdetésen.

A versenyen három cukrászda különdíjban részesült: a balatonmáriafürdői Pingvin Fagyizó és Cukrászda Vad szerenád nevű kreációja, a balatonszemesi Margaréta Fagyizó Nem norMálna nevű kreációja és a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Füred kincse nevű kreációja.

Éskovács Péter, a szervező BTSZ sajtófelelőse az MTI-nek elmondta, tavaly 20 ezer gombócot adtak el a nyertes fagyiból május és szeptember között. A tavalyi nyertesnek a nyári hónapon kívül 15-20 százalékkal nagyobb lett a vendégforgalma, mint az előző évben – tette hozzá.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!