A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.
Listeners:
Top listeners:
Mex Rádió A kedvenc rádióm!
Mex Mulatós Mulatós csatorna
Mex Retro Mex Retro csatorna
Mex Rock Mex Rock csatorna
Mex KPOP KPOP csatorna
Gasztro óra a Nyers Séffel - 2024. november 21. Gasztro óra a Nyers Séffel - 2024. november 21.
A tudósok olyan fogkrémet fejlesztenek, amely segít megelőzni a mogyoróallergia súlyos reakcióit.
A kutatók most fejezték be a kísérleti terápia első klinikai vizsgálatát embereken, és eddig úgy tűnik, minden jól halad.
A mogyoróallergia kezelésének egyik gyakori módja az orális immunterápia, amelynek során az emberek apró adagokban, hosszabb időn keresztül kapnak mogyorót, hogy immunrendszerük érzéketlen legyen a problémás fehérjével szemben.
Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Kollégium tudósai ezt a jól bevált ötletet továbbgondolva kifejlesztettek egy új fogkrémet, amely kis mennyiségű allergén mogyorófehérjét juttat egyenesen a szájba, miközben az emberek fogat mosnak.
Egy vizsgálatban 32, 18 és 55 év közötti, földimogyoró-allergiás felnőttet gyűjtöttek össze. A résztvevők 48 héten keresztül vagy a mogyorófogkrém növekvő adagját, vagy placebót kaptak. A csapat étkezési teszteket is végzett, és vérvizsgálatokkal tanulmányozta, hogy a résztvevők immunrendszere hogyan reagál a kezelésre.
Az I. fázisú klinikai vizsgálatok egyik fő szempontja, hogy kiderüljön, biztonságos-e a kezelés: a fogkrém ezt a tesztet kiválóan teljesítette. Ráadásul a résztvevők túlnyomó többsége ragaszkodott a kezelési tervhez, ami azt jelzi, hogy a szélesebb közönség számára is könnyen és kényelmesen alkalmazható lenne.
Az aktív résztvevőknél sem közepes, sem súlyos reakciók nem jelentkeztek. A mellékhatások többnyire helyiek (szájviszketés), enyhe és átmeneti jellegűek voltak. A kezeléshez való ragaszkodás 97 százalékos volt, és nem volt a vizsgálatból való kiesés a tanulmányi gyógyszeres kezelés miatt – tette hozzá Dr. Berger, a kutatás vezetője.
Az amerikai lakosság körülbelül 1-2 százalékát érinti. Az immunrendszer túlreagálása okozza, mivel a szervezet tévesen káros anyagként azonosítja ezeket a fehérjéket, és védekező választ indít ellenük. Ez az immunválasz az enyhétől a súlyosig terjedő különféle tüneteket eredményezhet, beleértve a viszketést, csalánkiütést, gyulladást, légzési nehézséget és egyes esetekben életveszélyes allergiás sokkot.
A mogyoróallergiában szenvedők száma az elmúlt évtizedekben háromszorosára nőtt, ami több okból is kiemelkedő tendencia. Figyelemre méltó, hogy a gyermekeknél sokkal nagyobb az ételallergia kockázata a felnőttekhez képest, nem utolsósorban azért, mert a mogyoróallergiás egyének akár 20 százaléka idővel kinövi a betegséget.
Written by: Lázár Csaba
A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.
A weboldal működéséhez elengedhetetlen sütik az oldal használatához szükségesek.
Nem opcionális.
Google Analytics és Search Console sütik, melyek a látogatásokról adnak számunkra fontos információkat.
Nem opcionális.