A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.
Listeners:
Top listeners:
Mex Rádió A kedvenc rádióm!
Mex Mulatós Mulatós csatorna
Mex Retro Mex Retro csatorna
Mex Rock Mex Rock csatorna
Mex KPOP KPOP csatorna
Gasztro óra a Nyers Séffel - 2024. november 21. Gasztro óra a Nyers Séffel - 2024. november 21.
today2023.09.29.
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Michelin-csillagos Salt étterem együttműködésében fenntartható tányér készül micéliumból és kenderből: közös kutatásuk
során a körkörös étkezési kultúra eléréséhez vezető úton létrejött egy új, környezetterhelés nélkül használható tányér – tájékoztatta az intézmény az MTI-t.
A tartós tálalóeszköz alkotóelemeinek köszönhetően megőrzi a kívánt formát, szilárdsága többszöri használatot tesz lehetővé, valamint hulladékot sem hagy maga után, így a prémium éttermekben is használható .
Az egyetem Innovációs Központjának Anyagkutatás Hubja évek óta vizsgálja a micélium alternatív felhasználási módjait, az anyagkutatás és az alkalmazott design gasztronómiai
területén pedig most először találkozhatott a közönség ezzel az újdonsággal – áll a közleményben.
A MOME közleményében felidézi, hogy a gombák segítségével előállított micélium biokompozit a hagyományos gyártási technológiák helyett mikroorganizmusok segítségével,
növesztve jön létre. Az alternatív anyagok közül a csomagolástól az építészetig alkalmas lehet különböző műanyagok kiváltására, a könnyű, porózus, de jó tűzálló tulajdonságokkal
bíró matéria a hungarocell és a parafa között helyezhető el. Attól függően, hogy milyen gombafajokkal dolgoznak, különböző tulajdonságokkal bírhat, lehet keményebb vagy
puhább, és a nedvszívóképességük is változóan alakulhat.
Minkó Mihály, az Innovációs Központ kutatója a közleményben kiemeli, hogy a biokompozit anyagok térnyerése elkerülhetetlen a környezetkárosító anyagokkal szemben.
Ezek az anyagok egyelőre jórészt kísérleti fázisban vannak, azonban van közöttük néhány, például a micélium alapú biokompozit, amelynek már zajlik az ipari felhasználása. Tóth
Szilárd a Salt étterem séfje a közleményben úgy fogalmaz, hogy a SALT filozófiájának fontos része a fenntartható design.
Micélium felhasználása egyre népszerűbbé válik különböző területeken, különösen az ökológiai fenntarthatóság és az innováció terén. A micélium a gombák szálainak hálózata, és számos érdekes tulajdonsággal rendelkezik, amelyeket különböző módokon lehet hasznosítani:
Fotó: MOME Budapest Facebook oldala
Written by: Lázár Csaba
Slágerek megszakítás nélkül egész éjjel a Mex Rádióban!
closeA weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.
A weboldal működéséhez elengedhetetlen sütik az oldal használatához szükségesek.
Nem opcionális.
Google Analytics és Search Console sütik, melyek a látogatásokról adnak számunkra fontos információkat.
Nem opcionális.