play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Mex Délelőtt - Lantai Tamás Mex vendége: Szabó Kinga Mex Délelőtt - Lantai Tamás Mex vendége: Szabó Kinga

Hírek

Tücsökből készült fagylalt lehet a bevállalósok kedvence

today2025.05.24.

Background

A Vitorlás Fagyizó idei Balaton fagylaltja versenyre készített különlegességét színes virágok, törökmogyóró és egyéb nyalánkságok díszítik.  Ez a Ciripella névre keresztelt… tücsök fagyi.

A stílusosan ciripeléssel aláfestett kép alatti kommentek szerint nem mindenki örül a rovarokból készült fagyinak, ami egyébként házi tücsök felhasználásával készül, és mint ilyen – a fagyizó szerint a vegánok étrendjébe is beilleszthető. Bár ez legalább annyira megosztó kérdés, minthogy mézet kanalazhat-e, aki növényi étrendet követ.

Mindenesetre idén már van tücsökfagyink, és a Balatont körbebringázva meg lehet állni a nyalánkságért, amelyet május 9-én versenyeztettek meg.

A fagyizó szerint ez a fagylalt, amelyben a „természet és az édesség összezenél.”

„A fagylaltunk alapja Gianduja, egy kis sós karamellás tücsökkel megbolondítva. Amikor azt gondolnánk nincs meglepőbb az eddigi Sajtos-Tejfölös Lángos és a Hekk fagylaltunknál, rájövünk, hogy még mindig van, elvégre a kreativitásnak csak a képzelet szab határt” – írják posztjukban, utalva rá, hogy a Sajtos-Tejfölös lángosos fagyi 2023-ban például különdíjas lett a versenyen.

A Ciripella egy karamellás-mogyorós alappal készül Pálfi Attila, a balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizó tulajdonosának szavai szerint, és bár idén nem kapott díjat, a vásárlók visszajelzése számára elég.

„A Balaton Fagyija versenyre úgy készítettem el, hogy a tücsköt beleszórtam a fagyiba. A vendégeknek viszont másképp kínáljuk. Mivel a csoki, a mogyoró és a karamella alapból is egy jó párosítás, ezt önmagában áruljuk, viszont aki elég bátor és kéri, annak egészben szórjuk a tücsköt a fagylaltja tetejére.

Ezeket a szárított tücsköket egyébként szigorú előírások mentén tenyésztik és különböző ízekben kaphatók. Én sóskaramellásat választottam, de létezik csilis, csilis-lime-os és fűszerpaprikás ízesítésű is” – mondta a Blikknek adott interjújában.

„Meg kell mondjam, egy kimondottan jól menő fagylaltról van szó. Sokkal jobban fogy a vártnál, nagyon tetszik, hogy korosztálytól függetlenül kóstolják. Legelőször egy nyugdíjas pár kóstolta meg. A vendégek szerint a tücsök íze leginkább a napraforgómaghoz vagy a tökmaghoz hasonlít, önmagában nincsen extrém zamata. Azt gondolom, hogy egy ilyen típusú fagylaltnál inkább a tudatunkkal kell megküzdeni. Ha jól tudom, Németországban készítettek már fagylaltot rovarliszt hozzáadásával, de olyasmire még nem volt példa, hogy valaki egészben használt volna fel egy adott rovart.”

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!