A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.
Listeners:
Top listeners:
Mex Rádió A kedvenc rádióm!
Mex Mulatós Mulatós csatorna
Mex Retro Mex Retro csatorna
Mex Rock Mex Rock csatorna
Mex KPOP KPOP csatorna
Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - 2024. November 12. Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - 2024. Október 29.
Időről időre előáll valaki a tökéletes presszókávé titkával, most tudósok egy csoportja tette ezt – írja a roadster.hu.
A kutatók szerint a titkos összetevő pedig nem más, mint a víz. De nem az, amellyel a kávét főzzük. Azt mondják, ha a kávészemekhez adunk néhány csepp vizet még mielőtt ledarálnánk, egyenletesebb és ízletesebb lesz az eszpresszó.
Kávédarálásnál ugyanis a kávészemek közötti súrlódás elektromosságot hoz létre, emiatt pedig a szemcsék összecsomósodnak, és ez hatással van az ízre is.
Ha viszont adunk egy kis vizet is a képlethez, kevesebb elektromosság keletkezik, így pedig erőteljesebb marad az íz.
A tanulmány valójában azt vizsgálta, hogyan befolyásolja az elektromosság az presszókávé ízét. Még vulkánszakértőkkel is összefogtak, akik a kitörésekhez kapcsolódó elektromos aktivitást vizsgálják.
Úgy vélik, a kávédarálás folyamata hasonlít a vulkánkitöréshez.
Mint Joshua Méndez Harper, a Portlandi Állami Egyetem villamos- és számítástechnika adjunktusa elmondta: „A kitörés során a magma apró részecskékre bomlik, amelyek füstként szabadulnak ki a vulkánból. Ha ezek a részecskék összedörzsölődnek és feltöltődnek, villámok keletkeznek. Kissé leegyszerűsítve ez a folyamat hasonlít a kávédaráláshoz, amikor a szemeket finom porrá őröljük.”
A kutatók úgy találták, hogy a kávé fajtája nem annyira, a pörkölés viszont befolyásolja a felszabaduló elektromosság mennyiségét attól függően, hogy mennyi nedvesség marad utána a kávészemekben. A kevésbé intenzív pörkölésű kávé eszerint finomabb. Mielőtt otthon is rekonsturálni próbáljuk a kísérletet, győződjünk meg róla, hogy biztonságos-e, ha vizet cseppentünk a kávédarálóba.
Written by: Lázár Csaba
Slágerek megszakítás nélkül egész éjjel a Mex Rádióban!
closeA weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.
A weboldal működéséhez elengedhetetlen sütik az oldal használatához szükségesek.
Nem opcionális.
Google Analytics és Search Console sütik, melyek a látogatásokról adnak számunkra fontos információkat.
Nem opcionális.