play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    GABLINI 2024 - 16. rész GABLINI 2024 - 16. rész

Hírek

Betakarítással zárul a kertművelési szezon a Felzárkózó települések programban

today2024.09.11.

Background

Csaknem kétszáz hektárnyi, korábban parlagon hagyott kiskertben termesztettek újra zöldséget az ország legszegényebb településein a Felzárkózó települések program támogatásával, családonként átlagosan 60 ezer forint értékű terményt sikerült betakarítani a szezon végéig.

Csaknem száznyolcvan faluban összesen négyezerötszáz kiskertben ültették el az idény elején adományba kapott 45.000 csomag vetőmagot és 24.000 tő palántát a Felzárkózó települések program európai uniós támogatással zajló Családi kert nevű részprogramjában. A legszegényebb településeken sokszor évtizedek óta parlagon hagyott udvarok megművelését segítő program során szakemberek segítették a kertek tulajdonosait, hogy a legtöbb helyen nevelt borsó, bab, uborka, valamint paprika és paradicsom minél gazdagabb termést hozzon.

A Felzárkózó települések falvaiban évről évre egyre többen alakítanak ki saját konyhakertet, és szereznek tapasztalatokat a háztáji gazdaságok működtetésében.  A korábbi betakarítások tapasztalatai alapján családonként átlagosan 60 ezer forint értékű zöldséget sikerült megtermelni a kertekben.

A településeken működő Jelenlét Pontok közösségi kertjeiben, a több településen közmunka programban működtetett mintakertekben, illetve kisüzemi gazdaságokban további száz hektárnyi területet vontak művelésbe a Felzárkózó települések programban, ezek jellemzően helyi fogyasztásra termelnek.

Néhány településen – így Hernádszentandráson, Tiszaburán, Penészleken és Gyulajon – feldolgozó és tartósító kisüzemek is működnek már.

Korábbi cikkeink a témában:

Máltai szeretetszolgálat: a felzárkózó településeken futnak tovább az első Mol Bubi kerékpárok

Felzárkózó Települések tanulói Budapestre érkeznek

 

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!