play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  M-ÉRTÉKADÓ Lippner Tamással 2024 Április M-ÉRTÉKADÓ Lippner Tamással 2024 Április

Hírek

Tavaly 15 ezerrel több véradás volt, mint az előző években

today2024.03.02.

Background

Emelkedett az évente több alkalommal vért adók száma 2023-ban; tavaly összesen 411 925 véradás volt, ami több mint 15 ezres növekedést jelent – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat.

Közölték azt is, hogy az OVSZ az idei évet Kubányi Endre emlékének szenteli, aki száz évvel ezelőtt alapította meg Magyarország első véradó szolgálatát.
Felidézték: Kubányi Endre 1924-ben külföldi útjáról hazatérve nemcsak megalapította az első véradó állomást Pécsett, hanem pár évvel később az első magyar véradó szolgálatot is létrehozta Budapesten. Tanársegédként Pécsett megszervezte az első vérátömlesztést, az ország első véradó központját egy szobában alakította ki, ahol elvégezte az első vércsoportvizsgálatokat vértranszfúzióval kapcsolatban.

A százéves évforduló alkalmából a vérellátó szolgálat országszerte számos eseménnyel kíván megemlékezni a magyarországi véradást megalapító orvos életéről és munkásságáról, a transzfuziológia történetéről, a vérellátás fejlődéséről.

Hozzátették: az emlékév kapcsán jelenik meg a Csak egy hős című dal, a kezdeményezéshez számos neves előadóművész csatlakozott.     Az emlékév fő üzenete ugyanakkor nem lehet más, mint a véradás fontosságára felhívni a figyelmet, hiszen vér csak vérrel pótolható – emelte ki az OVSZ.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!