play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  M-ÉRTÉKADÓ Lippner Tamással 2024 Április M-ÉRTÉKADÓ Lippner Tamással 2024 Április

Hírek

Egy böjtöt utánzó étrend két és fél évvel visszafordíthatja a biológiai életkort

today2024.02.29.

Background

A USC Leonard Davis School of Gerontology kutatói egy olyan étrend hatásait vizsgálták, amely havonta öt napig böjtöt imitáló táplálkozást foglalt magában, és az eredményeik alapján ez átlagosan két és fél évvel fordította vissza az emberek biológiai életkorát.

A böjtöt imitáló diétát úgy alakították ki, hogy utánozza a vízböjt hatásait, miközben biztosítja a szükséges tápanyagokat. A vízböjt során a koplalók 24-72 órán keresztül csak vizet vagy teát isznak, szigorúan ízesítés nélkül.

A böjtölés nem mindenkinek biztonságos, de állatokon végzett tanulmányok azt mutatják, hogy több egészségi előnnyel is járhat, például csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A böjt kiváltja az úgynevezett autofágiát, amelynek során a szervezet kipucolja magából a régi, sérült sejteket, és helyet csinál az újaknak.
A vizsgálatban részt vevő száz ember mintegy fele három hónapon keresztül havonta öt napon át követte a böjtöt imitáló étrendet, a fennmaradó napokon pedig a szokásos módon étkezett. A másik csoport csak a szokásos étrendjét fogyasztotta. A résztvevők 18 és 70 év közötti férfiak és nők voltak.

A böjtöt imitáló diéta egy alacsony kalóriatartalmú étrend

A vérvizsgálatok és MRI-tesztek azt mutatták, hogy az öt napig a böjtöt imitáló étrendet követő résztvevőknél kisebb volt a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége, és alacsonyabb volt a hasi és májzsírszintjük, ami az anyagcsere-betegségek, a májbetegségek, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség csökkent kockázatával jár együtt.

A böjtöt imitáló diéta egy alacsony kalóriatartalmú étrend, az első napon a résztvevők körülbelül 1100 kalóriát, a másodiktól az ötödik napig pedig körülbelül 720 kalóriát fogyasztottak. A nap folyamán bármikor étkezhettek. Az ötnapos böjt ideje alatt a résztvevők zöldségalapú leveseket, energiaszeleteket, energiaitalokat, rágcsálnivalókat, teát és egy magas ásványi anyagokat, vitaminokat és esszenciális zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítőt fogyasztottak.

A szerzők hangsúlyozták, hogy a kutatásban csak 100 résztvevő vett részt, akiknek többsége egészségesebb volt, mint az amerikai lakosság átlaga, ami azt jelenti, hogy az eredményeket nem biztos, hogy szélesebb népességre is ki lehet vetíteni.

Korábbi, egereken végzett kutatások a böjtöt imitáló diétát az őssejtek regenerációjával, valamint a kemoterápia mellékhatásainak csökkentésével hozták összefüggésbe.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!