play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Csütörtököt mondunk Eszlári A. Lászlóval - 2024 Július Csütörtököt mondunk Eszlári A. Lászlóval - 2024 Július

Hírek

A Magyar Nemzeti Múzeum barlangrajz kiállítást rendez januárban

today2024.01.03.

Background

A legismertebb festett őskőkori barlang, a spanyolországi Altamira-falfestményeinek világát mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum január 23-án nyíló régészeti kiállítása, amelyen a barlangrajzok a fényképeken eredeti méretben tárulnak a látogatók szeme elé – tájékoztatott a Magyar Nemzeti Múzeum.

Az őstörténet kutatásának egyik emblematikus dátuma 1879 volt, amikor Marcelino Sanz de Sautuola üzletember és földbirtokos, amatőr kutató a kislányával, Mariával felfedezte az Altamira-barlang falképeit. A felfedezést egy évvel később publikálta, azonban két évtizednek kellett eltelnie, mire a kritikus őstörténészek többsége elismerte, hogy nem hamisítványokról van szó. Azóta már több mint ötszáz őskőkori barlangi, vagy szabad ég alatti lelőhelyről váltak ismertté festmények, sziklarajzok és karcolatok Európában; 1985-től az őskőkor művészete, így az Altamira-barlang is a világörökség részévé vált – idézték fel a közleményben.

Az Altamira-barlang érzékenysége miatt csak korlátozottan látogatható. Falképeiből az Altamira Nemzeti Múzeum és Kutatóközpont állított össze egy rangos fotó- és szöveganyagot, amely a januárban nyíló kiállítás alapanyagát is képezi. A tárlaton a látogatók megismerhetik a barlang megtalálásának körülményeit és magát a felfedezőt is. Emellett a múzeum Nemzeti Régészeti Intézetében található magyar anyagnak köszönhetően, a közönség bepillantást nyerhet a mai Magyarország területének felső-paleolitikumába is.

A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása a Kárpát-medence őskőkori környezetét is bemutatja

„Az Altamira-barlang első falképei 35 ezer, míg az utolsók 13 ezer évvel ezelőtt születtek. Vagyis a felső-paleolitikum időszakába tartoznak, amely a 45-12 ezer évvel ezelőtti időszak. Magyarország területéről ugyan nem ismerünk barlangrajzot, ám vannak egyéb leleteink, amelyek az akkor élt emberek puszta önfenntartáson kívüli tevékenységéről tanúskodnak” – idézi a közlemény Lengyel György régészt, a készülő kiállítás kurátorát.

Hozzátette: „Részben karcokkal díszített tárgyakat mutatnak be, amelyek közül az egyik legismertebb például a Jankovich-barlangban talált, úgynevezett létrás amulett. Az ábrának a jelentése rejtély számunkra, de valamiféle művészi, elvont gondolkodásról tanúskodik. Emellett az őskőkori vadászok fegyvereit és ősállati maradványokat láthatnak majd a látogatók, hogy megismerjék a Kárpát-medence őskőkori környezetét.”

Az ALTAMIRA barlangrajzai – A művészet kezdetei címet viselő tárlat 2024. január 23-ától június 2-ig lesz megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky-termében. A kiállításhoz szakmai vezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások is társulnak – közölte a múzeum.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!