play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - Április 30. Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - Április 30.

Hírek

Ritka honfoglalás kori leleteket találtak Szabolcsban

today2023.12.04.

Background

Egy sikeres pályázat révén november 13-án megkezdődhetett a honfoglalás kori temető feltárása, amire még egy tavaszi terepbejárás során bukkantak a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai.

A körülbelül ötvenszer négy méteres kutatóárokban közel húsz sírt azonosítottak a régészek. A szakemberek szerint a temetőrész a honfoglaló köznéphez tartozott.

A csontvázakat már megbolygatta a szántás, ami a mellékletek egy részét is elvihette. A feltárást kilenc napon keresztül végezték a régészek, ez idő alatt 25 sírt tártak fel. Azt még nem tudják, pontosan hány nyughely lehet a honfoglalás kori temetőben.

Az egyik sírban egy arab érmét találtak, amely egy portyázás során, vagy kereskedelmi tevékenység révén kerülhetett őseinkhez. A magyarság ugyanis ebben az időszakban nem vert saját pénzt, ám a külföldieket előszeretettel használták. A magyarok ebben az időben főként ruhadísznek használták a pénzt, a szabolcsi érmét is átfúrták két ponton.

Az egyik sírban talált honfoglalás kori leletek egyedülállóak a Kárpát-medencében

A köznépi sírok mellett két gazdagabbat is találtak, egy férfi és egy nő nyughelyeit. A férfinek fegyvere volt, megtalálták a nyíltegeze maradványait, illetve négy nyílhegyet.

A mellette nyugvó hölgy sírjában olyan régészeti leletekre bukkantak, amelyek egyedülállóak a Kárpát-medencében. A fiatal nő egy veretekkel dúsan kirakott gallérú inget viselt, amikor eltemették, és rendkívül ritka módon nem csupán az ezüstveretek, de a textil egy része is épségben megmaradt.

A szakemberek abban biztosak, hogy egy nagyon gazdag leletegyüttesre bukkantak, bár még nem tudják pontosan, hány darabot számlál.

A régészek azt tervezik, hogy jövő ősszel folytatódhat a köznépi temető feltárása, valamint az eddigi leletek korának pontosabb meghatározása is hátra van még.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!