play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  GABLINI 20. rész GABLINI 20. rész

Hírek

Speciális fogkrém a mogyoróallergia ellen

today2023.11.19. 10

Background
share close

A tudósok olyan fogkrémet fejlesztenek, amely segít megelőzni a mogyoróallergia súlyos reakcióit.

A kutatók most fejezték be a kísérleti terápia első klinikai vizsgálatát embereken, és eddig úgy tűnik, minden jól halad.

A mogyoróallergia kezelésének egyik gyakori módja az orális immunterápia, amelynek során az emberek apró adagokban, hosszabb időn keresztül kapnak mogyorót, hogy immunrendszerük érzéketlen legyen a problémás fehérjével szemben.

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Kollégium tudósai ezt a jól bevált ötletet továbbgondolva kifejlesztettek egy új fogkrémet, amely kis mennyiségű allergén mogyorófehérjét juttat egyenesen a szájba, miközben az emberek fogat mosnak.

Egy vizsgálatban 32, 18 és 55 év közötti, földimogyoró-allergiás felnőttet gyűjtöttek össze. A résztvevők 48 héten keresztül vagy a mogyorófogkrém növekvő adagját, vagy placebót kaptak. A csapat étkezési teszteket is végzett, és vérvizsgálatokkal tanulmányozta, hogy a résztvevők immunrendszere hogyan reagál a kezelésre.

Az I. fázisú klinikai vizsgálatok egyik fő szempontja, hogy kiderüljön, biztonságos-e a kezelés: a fogkrém ezt a tesztet kiválóan teljesítette. Ráadásul a résztvevők túlnyomó többsége ragaszkodott a kezelési tervhez, ami azt jelzi, hogy a szélesebb közönség számára is könnyen és kényelmesen alkalmazható lenne.

Az aktív résztvevőknél sem közepes, sem súlyos reakciók nem jelentkeztek. A mellékhatások többnyire helyiek (szájviszketés), enyhe és átmeneti jellegűek voltak. A kezeléshez való ragaszkodás 97 százalékos volt, és nem volt a vizsgálatból való kiesés a tanulmányi gyógyszeres kezelés miatt – tette hozzá Dr. Berger, a kutatás vezetője.

A mogyoróallergia az egyik leggyakoribb ételallergia

Az amerikai lakosság körülbelül 1-2 százalékát érinti. Az immunrendszer túlreagálása okozza, mivel a szervezet tévesen káros anyagként azonosítja ezeket a fehérjéket, és védekező választ indít ellenük. Ez az immunválasz az enyhétől a súlyosig terjedő különféle tüneteket eredményezhet, beleértve a viszketést, csalánkiütést, gyulladást, légzési nehézséget és egyes esetekben életveszélyes allergiás sokkot.

A mogyoróallergiában szenvedők száma az elmúlt évtizedekben háromszorosára nőtt, ami több okból is kiemelkedő tendencia. Figyelemre méltó, hogy a gyermekeknél sokkal nagyobb az ételallergia kockázata a felnőttekhez képest, nem utolsósorban azért, mert a mogyoróallergiás egyének akár 20 százaléka idővel kinövi a betegséget.

Written by: Lázár Csaba

Rate it

Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!

0%