play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Mex Délelőtt Vendég: Ács Bernadett Bettina 2024.04.26. Mex Délelőtt Vendég: Ács Bernadett Bettina 2024.04.26.

Hírek

Egy új módszer 10 évvel előre jelezheti a szívroham kockázatát

today2023.11.18.

Background

Azt kutatták, milyen hatással van a mesterséges intelligencia a szív-CT eredményének elemzésére? Több mint 40 ezer beteget vontak be brit kutatók a vizsgálatba. Mint kiderült, a technológia hozzásegítheti az orvosokat a szívroham korábban elképzelhetetlenül korai előrejelzésbe.

Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a mesterséges intelligencia segítségével akár 10 évre előre is megjósolható, hogy valakinél fennáll-e a szívinfarktus jelentős kockázata. Az erről szóló tanulmányt az American Heart Association tudományos konferenciáján mutatták be – írja a a The Guardian.

A British Heart Foundation (BHF) által finanszírozott kutatás azt vizsgálta, hogy javíthatja-e a mesterséges intelligencia a szív-CT vizsgálatok pontosságát. Ezt a vizsgálatot akkor alkalmazzák, amikor az artériák elzáródását vagy szűkületét kell felderíteni.

Charalambos Antoniades, a BHF tudósa szerint arra jutottak, hogy vannak olyan mellkasi fájdalomra panaszkodó betegek, akiknél nem mutatkozik ugyan jele a betegségnek – ezért az orvosok hazaküldik őket –, mégis nagy a kockázata egy esetleges infarktus kialakulásának.

Ha a mesterséges intelligencia elemzi a CT adatait, akkor nagyobb eséllyel kerülhető el a szívroham.

A tudósok nyolc brit kórház összesen több mint 40 ezer betegét vonták be a vizsgálatba. Náluk rutinszerű szív-CT-t végeztek, majd átlagosan 2,7 éven át követték nyomon az egészségük alakulását.

A mesterséges intelligenciát további 3393 betegen tesztelték csaknem nyolc éven keresztül. Az MI képes volt pontosan megjósolni a szívroham kockázatát. A rendszer által generált kockázati pontszámot ezután 744 beteg esetében mutatták meg az orvosoknak, akik az esetek 45 százalékában változtattak a kezelésen.

A kutatók arra jutottak, hogy ha a mesterséges intelligencia elemzi a CT adatait, akkor nagyobb eséllyel kerülhető el a szívinfarktus.

Szívinfarktusnak a szívizom súlyos vérellátási elégtelensége következtében kialakult szívizomelhalást nevezzük. (Ez az ischemiás (iszkémiás) szívbetegségek legsúlyosabb formája.) A szívinfarktust latinul acut myocardialis infarctusnak (akut miokardiális infarktus – AMI) nevezik.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!