play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Mex Délelőtt - Mex vendége Nyutali Norbert ! Mex Délelőtt - Mex vendége Nyutali Norbert !

Hírek

Az egészséges szív- és érrendszer kedvéért lépcsőzzön

today2023.10.26.

Background

A lépcsőzés akár 20 százalékkal is csökkentheti a szív- és érrendszer betegségeinek kockázatát egy új kutatás szerint, e jó szokást abbahagyni viszont plusz veszéllyel jár.

Tulane Egyetem számolt be arról az új kutatási eredményről, melyet az Atherosclerosis szakfolyóiratban publikáltak. A kutatók szerint a lépcsőzés különösen jó hatású a szív- és érrendszer egészségére.

A brit Biobank információbázisából 458 ezer felnőttét vizsgálták át, amelyben több éves eltéréssel felvett adatok tanúskodtak többek közt a mozgásról, illetve a szív- és érrendszer egészségéről is. Összefüggéseket kerestek a testmozgás és az olyan betegségek közt, amelyek érelmeszesedéshez köthetőek – például az iszkémiás sztrók, vagy a szívkoszorúér-betegség.

Az eredmények szerint azoknak, akik legalább napi 5 lépcsőfordulót (kb. 50 lépcsőfokot, 2,5 emeletet) megmásztak, átlag 20 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, még akkor is, ha egyébként pl. örökletes vagy egyéb hajlamuk volt e betegségekre. Akik pedig egy ideig lépcsőztek, de abbahagyták, a kockázatuk 32 százalékkal nőtt, a sosem lépcsőzőkéhez képest.

Olcsó módja a szív- és érrendszer egészsége fenntartásának

A kutatásban résztvevő Dr. Lu Qi elmondta, hogy a lépcsőzés azok számára is lehetőséget kínál a szív- és érrendszer egészségének javítására, akiknek egyébként nincs lehetőségük az ajánlottak szerint sportolni. A lépcsőzés olcsó testmozgás lehetőségét kínálja bárki számára, és könnyen beépíthető a napi rutinba.

„A kutatás bizonyítékkal szolgál arra, hogy a lépcsőzés milyen hatékonyan véd a szív- és érrendszeri betegségektől, különösen azoknál, akik több kockázati tényezőt is magukénak tudhatnak” – mondta el Qi. Az eredmények a népesség számára általánosan használható megelőző módszerről tanúskodnak.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!