play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Hétköznapi mesék Dorogi Gabriellával 34.hét: Bebe Hétköznapi mesék Dorogi Gabriellával 34.hét: Bebe

Hírek

Megállapítható a cukorbetegség alig tíz másodpercnyi beszéd alapján egy új szoftverrel

today2023.10.21.

Background

A Klick Labs kutatócsoportja 267 olyan embert vizsgált meg, akik nemrég estek át a 2-es típusú cukorbetegség szokásos vizsgálatán, és két héten keresztül naponta hatszor rögzítettek egy rövid mondatot a telefonjukon. Ezután akusztikai különbségeket kerestek a pozitív és a negatív tesztet elvégzett személyek között.

A hanglenyomatokban azonosított jellemzők jelenlétét vagy hiányát, valamint a résztvevők korát, nemét, magasságát és súlyát kombinálva egy mesterséges intelligencia (AI) modell megjósolta az egyének státuszát. A szoftver férfiak esetében 86 százalékos, a nők esetében pedig 89 százalékos pontosságúnak bizonyult.

A hangszintézis összetett folyamat, amely a légzőrendszer, az idegrendszer és a gége együttes hatásaira támaszkodik. Bármi, ami hatással van ezekre a rendszerekre, befolyásolhatja a hangot – írják a kutatók.

A hosszú távú magas vércukorszing pedig pont ilyen dolog, hiszen azt már korábban kimutatták, hogy a betegség károsíthatja a perifériás idegeket és az izomrostokat, ami hangképzési zavarokat okozhat. Közvetettebb módon a szorongás és a depresszió is megváltoztathatja az emberek hangját, és a cukorbetegség mindkettőhöz hozzájárulhat.

A legtöbb ember talán nem képes azonosítani ezeket a változásokat, pláne nem megbízhatóan, de a számítógépek finomabb elemzéseket is el tudnak végezni. A legerősebb előrejelző eszközök a hangmagasság és a hangmagasság változása voltak.

A korai felismerés enyhíti a cukorbetegség következményeit

Kutatásunk rávilágít a 2-es típusú diabéteszben szenvedő és nem szenvedő egyének közötti jelentős hangi eltérésekre, és átalakíthatja az orvosi közösség diabéteszszűrésének módját. A jelenlegi kimutatási módszerek sok időt, utazást és költséget igényelhetnek. A hangtechnológia képes lehet arra, hogy ezeket az akadályokat teljesen megszüntesse – mondta Jaycee Kaufman a tanulmány első szerzője.

A cukorbetegek aránya világszerte az egekbe szökik, ami a világ egyik legsúlyosabb egészségügyi válságát okozza, és számos más problémát is súlyosbít. Ehhez nagyban hozzájárul a késői diagnózis, mivel sok olyan beavatkozás, amely megelőzi vagy nagymértékben enyhíti a cukorbetegség következményeit, túl későn történik.

A 2-es típusú cukorbetegség azonosítására jelenleg többféle tesztet is alkalmaznak, de mindegyikhez vérvételre van szükség. A Klick Labs meg kívánja ismételni a vizsgálatot nagyobb mintával, valamint keresni kívánja a pontosság további javításának módjait, és azt is vizsgálja, hogy a felismerésbe beleszámíthat-e a cukorbetegség ideje.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!