play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - Április 30. Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - Április 30.

Hírek

Hajbeültető robot lép munkába Dubajban

today2023.10.09.

Background

A helyi szakemberek abban bíznak, hogy a hajbeültető robot használatával a piac egy részét visszaszerezhetik Isztambultól – jelenleg ugyanis a hajbeültetések zömét ott végzik.

Olcsóbb és állítólag sikeresebb is a művelet, ha mesterséges intelligenciával csinálják.

A hajbeültetés-turizmus fellendülését várják az Egyesült Arab Emírségekben egy új robottól, mely a mesterséges intelligenciát is beveti, hogy így tegye egyszerűbbé és kényelmesebbé a beavatkozást.

Különleges új robot lép munkába Dubajban, mely a mesterséges intelligencia segítségével csökkenti a beavatkozás hatékonyságát. Mint a The National News cikkéből kiderül, az ARTAS iX nevű robottechnológia javítja a beültetések pontosságát.

A technológia nem csak nagyobb pontosságot hoz, de segíti a sebészeket a jelenlegi beültetéstechnikák tökéletesítésében, így a páciensek nagyjából fele annyit időt (4-5 órát) kell a klinikán töltsenek.

A robotnak csak parancsot kell adni, hogy lásson neki a fej szkennelésének – ennek során minden szögből elkezdi pásztázni a hajat, majd nekilát az eltávolításnak – óránként akár ezer szőrtüszőt ki tud venni.

Külön érdekesség, hogy egy 3D-s térképezésnek köszönhetően a páciens már a beavatkozást megelőzően is láthatja, mire számíthat majd. Sőt, személyre lehet szabni a kívánt hajvonalat, és a meglévő, egészséges haj sem károsodik.

Ráadásul egy ilyen beavatkozás ára is jelentősen csökkenhet az új technológiával: körülbelül 10 000-ről 4000 dollár környékére, a mesterséges intelligencia tehát egy újabb területen bizonyíthat. Maga az eszköz viszont nem mondható olcsónak, 500 000 dollárba, azaz körülbelül 184 millió forintba kerül.

Milyen módszert vált le a hajbeültető robot?

A hajbeültetés két fő típusa létezik:

  1. FUT (Follicular Unit Transplantation): Ebben a technikában a sebész egy hosszú és keskeny hajcsíkot vág ki a hátoldali vagy oldalsó fejbőrből, majd az egyes hajhagymákat mikroszkopikus szinten választja szét, és ezeket ülteti be a kopaszodó területre. A donor területen marad egy heges vonal, amelyet el kell rejteni a hajjal.
  2. FUE (Follicular Unit Extraction): Ez a technika modernabb és minimálisan invazívabb. A sebész itt egyenként választja le a hajhagymákat a donor területről anélkül, hogy hosszú metszést hagyna hátra. Ezeket a hajhagymákat majd ugyanúgy ültetik be a kopaszodó területre. Az FUE eljárás után nincs látható heg a donor területen.

A hajbeültetés előkészítése és elvégzése speciális orvosi készségeket igényel, és egyedi tervezést kíván a páciens igényeinek és a hajhullás mértékének figyelembevételével. Az eljárás általában helyi érzéstelenítés mellett történik, így a páciens nem érzi a beavatkozást. A műtét után általában néhány hétig vagy hónapig tart, amíg a transzplantált hajszálak meggyökeresednek és megkezdik a növekedést.

A hajbeültetésnek néhány kockázata is lehet, például hegesedés vagy fertőzés a műtéti területen, de ha jól elvégzik, általában nagyon hatékony és tartós megoldást nyújthat a kopaszodás ellen. Fontos azonban megfelelő orvosi konzultáció és az eljárás során való megfelelő gondozás.

Az eredmények egyénenként változhatnak, és nem mindenkinek ajánlott a hajbeültetés. Ezért fontos egy szakemberrel konzultálni a lehetőségekről és az elvárásokról, mielőtt ezt a típusú beavatkozást választanád a hajproblémák kezelésére.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!