play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - Április 30. Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - Április 30.

Hírek

Pár hónap golfozás után már megnyert egy bajnokságot a 12 éves autista golf-csodagyerek

today2023.10.02.

Background

Az új-Zélandi 12 éves Bayleigh Teepa-Tarau megnyert egy nemzeti golftornát a szigetországban, pedig egész életében mindössze három teljes játékot golfozott végig. A golf-csodagyerek kölcsönütőkkel, kosárlabdacipőben játszott az ország legnívósabb, 11-13 évesek számára rendezett bajnokságán. Annak ellenére, hogy csupán pár hónapja kezdett golfozni, hihetetlen teljesítményt nyújtott. Az egyik tanára, Whetu Wiremu vette észre, hogy a kamasz imád botokat lengetni, ezért azt javasolta neki, hogy próbálja ki a golfot.

Bayleigh azóta hadonászik botokkal, mióta járni tud. Wiremu sokat küzdött azért, hogy a tini belevágjon a sportba, de a munkája meghozta gyümölcsét, hiszen a fiút már most golf-csodagyerekként tartják számon. Tanára szerint valójában az autizmusa segítette a legutóbbi versenyen.

“Nem igazán zavarja túlságosan, ha elszúr egy ütést. Egyszerűen szeret ütni, és nem tudja, mennyire jó ebben” – dicsérte Wiremu.

Az autizmus egy neurobiológiai fejlődési rendellenesség, amely különböző kognitív, érzelmi és szociális kihívásokat jelenthet az érintettek számára. Azonban sok autista személy kiváló sportteljesítményeket érhet el, és sokan élvezik a sportolást.

Az autista sportolók történetei és teljesítményei inspirálóak lehetnek sorstársaik számára. A sport az egyik eszköz lehet az autista személyek életminőségének javítására és a közösséghez való tartozásuk erősítésére.

Az autizmus spektrumzavart minden egyes egyén sajátosan éli meg, és az autista sportolók is különböző igényekkel és kihívásokkal szembesülhetnek. Fontos, hogy a sportklubok és szervezetek megfelelő támogatást és környezetet biztosítsanak az autista sportolók számára, hogy segítsék őket a fejlődésben és a siker elérésében.

Fotó: unsplash

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!