play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Mex Délelőtt Vendég: Ács Bernadett Bettina 2024.04.26. Mex Délelőtt Vendég: Ács Bernadett Bettina 2024.04.26.

Hírek

Fenntartható tányér készül micéliumból és kenderből egy egyetem és egy étterem együttműködésében

today2023.09.29.

Background

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Michelin-csillagos Salt étterem együttműködésében fenntartható tányér készül micéliumból és kenderből: közös kutatásuk
során a körkörös étkezési kultúra eléréséhez vezető úton létrejött egy új, környezetterhelés nélkül használható tányér – tájékoztatta az intézmény az MTI-t.
A tartós tálalóeszköz alkotóelemeinek köszönhetően megőrzi a kívánt formát, szilárdsága többszöri használatot tesz lehetővé, valamint hulladékot sem hagy maga után, így a prémium éttermekben is használható .

Az egyetem Innovációs Központjának Anyagkutatás Hubja évek óta vizsgálja a micélium alternatív felhasználási módjait, az anyagkutatás és az alkalmazott design gasztronómiai
területén pedig most először találkozhatott a közönség ezzel az újdonsággal – áll a közleményben.

A MOME közleményében felidézi, hogy a gombák segítségével előállított micélium biokompozit a hagyományos gyártási technológiák helyett mikroorganizmusok segítségével,
növesztve jön létre. Az alternatív anyagok közül a csomagolástól az építészetig alkalmas lehet különböző műanyagok kiváltására, a könnyű, porózus, de jó tűzálló tulajdonságokkal
bíró matéria a hungarocell és a parafa között helyezhető el. Attól függően, hogy milyen gombafajokkal dolgoznak, különböző tulajdonságokkal bírhat, lehet keményebb vagy
puhább, és a nedvszívóképességük is változóan alakulhat.

Minkó Mihály, az Innovációs Központ kutatója a közleményben kiemeli, hogy a biokompozit anyagok térnyerése elkerülhetetlen a környezetkárosító anyagokkal szemben.
Ezek az anyagok egyelőre jórészt kísérleti fázisban vannak, azonban van közöttük néhány, például a micélium alapú biokompozit, amelynek már zajlik az ipari felhasználása. Tóth
Szilárd a Salt étterem séfje a közleményben úgy fogalmaz, hogy a SALT filozófiájának fontos része a fenntartható design.

Micélium felhasználása egyre népszerűbbé válik különböző területeken, különösen az ökológiai fenntarthatóság és az innováció terén. A micélium a gombák szálainak hálózata, és számos érdekes tulajdonsággal rendelkezik, amelyeket különböző módokon lehet hasznosítani:

  1. Élelmiszeripar: A micéliumot néhány országban már élelmiszerként is használják. Például micéliumból készült húspótló termékek, mint a micélium-burgerek vagy húsmentes húsok egyre népszerűbbek.
  2. Építőipar: A micéliumot különféle építészeti alkalmazásokban használják. Például micéliumból készült tégla- és panelrendszereket lehet létrehozni, amelyek könnyűek, erősek és környezetbarátok.
  3. Biotextilek: A micéliumból készült anyagokat textíliák, cipőtalpak és más ruházati termékek előállítására is felhasználják. Ezek a termékek könnyűek és légáteresztők, és környezetbarát alternatívát kínálnak a hagyományos textíliákhoz képest.
  4. Környezetvédelem: A micélium kiválóan alkalmas környezetszennyezés és hulladékkezelés céljaira. Például micéliumból készült biodegradálható csomagolóanyagokat és tisztítószereket lehet előállítani.
  5. Művészet és dizájn: A micéliumból készült anyagok kreatív projektekhez is felhasználhatók. Például szobrokat, díszítőelemeket, lámpákat és más dekorációs tárgyakat lehet létrehozni a micéliumból.
  6. Gyógyszeripar: A micéliumot kutatják és felhasználják a gyógyszeriparban is, mivel bizonyos gombafajokban található vegyületek gyógyászati célokra hasznosak lehetnek.
  7. Biológiai alapú anyagok előállítása: A micélium segítségével biológiailag lebomló anyagokat, például bőrápolási termékeket és műtrágyákat is elő lehet állítani.

Fotó: MOME Budapest Facebook oldala

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!