play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - Április 30. Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - Április 30.

Hírek

Sivatagból oázist – Valódi megoldások az elsivatagosodás ellen

today2023.07.10.

Background

„Valódi megoldásokkal is lehet javítani a klímánkon a szélsőségek helyett”

Amíg a világ szeme az álmegoldásokon van, addig egy alföldi faluban is azon dolgoznak, hogy valódi megoldások szülessenek a talaj és élővilágunk védelmében.

 Hány olyan megoldással találkozunk, mely csak egy icike-picike szelete annak, amivel valóban tudunk segíteni a klímánk javításán? Lassan 10 évvel ezelőtt egy fiatal házaspár olyat tett, amit kevesen. Elkezdték az igazán komoly problémákkal rendelkező homoktalajukat megregulázni és azóta már mérhető Arany-korona értéket adva ezzel földjüknek. Mérhető humusztartalommal a sívóhomokból, mely olyan volt előtte, mint a tengerparti föveny, amiben nyaranta sokan a lábujjaikat fotózzák nyaraláskor.

A „Vidéken újrakezdők – ahogyan mi látjuk” ebookjuk is már nagy sikert aratott, mert abban az időben kapott szárnyra az, hogy a városiak igazán elkezdtek kivándorolni vidékre, majd onnan sokan vissza, mert kiderült, hogy ez nem is olyan jó, mint a lila ködön át gondolták. És akkor még jó esetben nem a talaj és a helyi mikroklíma adta a kegyelemdöfést nekik, csak szimplán a hajnali kakaskukorékolás vagy épp a haszonállatok szaga, mely egyben a vidéki élet velejárója.

A „Sivatagból oázist – Valódi megoldások az elsivatagosodás ellen” című kertészfüzet viszont már a második sikerkiadványuk, ahol tényleg olyan trükkök és fortélyok olvashatók, amit bárki elkészíthet és javítani tud a kertjén, talaján, megfékezve az elsivatagosodást.

„Poszahomokról indultunk. Egy-egy viharos szélnél gyakorlatilag harapni lehetett a port. Nyáron iszonyúan elviselhetetlen forróság volt, a talpunk fájt még cipőben is, ahogy a homok felforrósodott. Akkor mit várunk a növényektől? Ekkor kezdtünk el foglalkozni gyakorlatban is a legkülönfélébb talajregeneráló lehetőségekkel. Volt, ami időpazarlás volt, mert az igazi homokon nem működött. Volt, ami hozott sikereket, de nem számottevőt. Most meg már ott tartunk a közel 10 év alatt, hogy igazi oázis vagyunk a környező parcellák homokfövenye között.” – vallja V. Topor Erika okleveles kertészmérnök, aki a kiadvány egyik szerzője.

De természetesen férje, Varga Szabolcs agrármérnök és növényvédelmi szakmérnök is folyamatosan a mai napig keresi a megoldásokat arra, hogy a kiskertjük után, hogyan lehet átültetni kisebb gazdaságok szintjére is a tudást, mert a no-till irányzat szántóföldi szinten már kezd elterjedni, de kiskerti gazdaságoknál kicsit másképp kell gondolkodni.

„Nekem az egyik legnagyobb tanulási folyamat az volt, hogy rá kellett jöjjünk, hogy a tankönyvi dolgok nem indig működnek gyakorlatban. Nem telik el nap, hogy ne kelljen valami új dologgal megküzdeni a kertben, de miután elkezdtük érteni is a növényeket, nem csak termeszteni, teljesen más élményekkel is gazdagodtunk. Igazán szakmai gyakorlati tudásra tettünk szert ahhoz, hogy most ilyen zöldellő gazdaságban élhessünk úgy, hogy közben nem zsigereljük ki a talajt és a környezetünket.” – vallja Varga Szabolcs agrármérnök.

A biodiverz kisgazdaságban közel 250 fajta zöldség, gyümölcs és fűszer terem, nagyon sok növényi lével és vegyszermentes megoldással is dolgoznak, ami miatt a zöldségeknek még egy gyenge talajon is illata és íze van. Ehhez nagy szükség volt arra is, hogy a talajukat javítani tudják. Egy olyan talajt, melyben az életnek szinte semmi nyoma: se földigiliszták, de még a sokakat bosszantó vakondok sem.

A „Sivatagból oázist – Valódi megoldások az elsivatagosodás ellen” című kertészfüzet pont ezekre világít rá, a kipróbált technikák és technológiák mentén haladva elmondja, melyek a jól működő ötletek, melyek nem működnek már ilyen szélsőséges viszonyok között és melyek azok a házi megoldások, amivel könnyen és egyszerűen lehet megvédeni világunk sokszínű értékeit.

Fotós: VTE

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!