play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Gasztro óra a Nyers Séffel - 2024. Május 23. Gasztro óra a Nyers Séffel - 2024. Május 23.

Hírek

Orvosi ellátást visznek a legszegényebb településekre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programjával

today2023.07.10.

Background

Huszonöt faluban indított eddig telemedicina szolgáltatáson alapuló hibrid orvosi ellátást a Felzárkózó települések program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a helyben hiányzó egészségügyi ellátás pótlására, vagy kiegészítésére. A mozgó rendelőkben asszisztensek érkeznek a településekre, a pácienseket pedig internet kapcsolaton keresztül vizsgálja meg egy máshol tartózkodó orvos.

A Felzárkózó települések program közleménye

Az ország 300 legszegényebb településének felemelését célzó kormányzati program részeként telemedicina szolgáltatáson alapuló rendelést indított és térségi központokat létesített a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Naszlady Attila Egészségfejlesztési Programja. Az eddig megvalósult fejlesztések során nyolc teljes értékű mozgó orvosi rendelő állt munkába a hiányzó ellátás pótlására, négy további jármű pedig olyan településeket látogat, ahol van ugyan orvosi rendelő, de a körzet egy ideje betöltetlen. Ezen felül öt térségi központot is kialakítottak, melyek a környező településeken szervezik a rendeléseket, összegyűjtik a pácienseket és előkészítő szűréseket is végeznek. A térségi központok ugyancsak a felzárkózó településeken működnek, Hiricsen, Zalakomárban, Litkén, Nyírkátán és Szalonnán.

A márciusi indulás óta 25 településre jutottak el a mozgó orvosi rendelők és 1200 beteget láttak el, további 2000 ember pedig tanácsadásban, vagy betegút-szervezésben részesült. A rendelések során a helyben tartózkodó egészségügyi asszisztens eszközös vizsgálatokat végez, mialatt az orvos, aki közben egy másik településen tartózkodik, online, valós idejű rendelésen látja el a beteget. A modern eszközök segítségével az asszisztens helyezi rá például a fonendoszkópot a páciens mellkasára, de a szív vagy tüdőhangot az orvos is hallja saját készülékén, miközben videókapcsolaton keresztül látja a beteget. A mozgó rendelőkben lehetőség van fül- és torokvizsgálatra, egyszerűbb laborvizsgálatokra vagy digitális EKG készítésére is, az orvos pedig felírhatja a gyógyszert, kiállíthatja a beutalót, vagy szakorvoshoz küldheti a pácienst. Az eddigi ellátások során több alkalommal találtak már sürgős beavatkozást igénylő betegségeket, diagnosztizáltak többek között kétoldali tüdőgyulladást, skarlátot, előrehaladott cukorbetegséget is.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a mozgó rendelők a telemedicina lehetőségeivel és a legmodernebb digitális eszközökkel pótolják a legszegényebb településeken hiányzó, vagy korlátozottan elérhető egészségügyi ellátást, miközben a programban dolgozó orvosoknak nem kell több órát utazniuk a távoli helyszínekre.

A következő hónapokban a térségi központok környékén egyre nagyobb sugarú körökben bővül majd a programba bevont települések száma.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!