play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - 2024. Július 23. Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - 2024. Július 23.

Hírek

Megnyílt a Tankuckó tanoda Sárkeresztúron a Howmet Alapítvány támogatásával

today2023.07.07.

Background

Az amerikai Howmet Aerospace Foundation 100.000 dolláros támogatásával nyílt meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat legújabb intézménye Sárkeresztúron. Az új tanoda jól kiegészíti a településen már működő Jelenlét Pontot és Biztos Kezdet Gyerekházat, így nyújtva segítséget szinte minden korosztály számára.

 A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018 óta van jelen Sárkeresztúron. A településen élő szociális hátrányokkal küzdő családok támogatására több programot indított a szervezet. A Jelenlét Ponton adósságrendezési és szociális tanácsadással segíti a rászoruló családokat, a Felzárkózó Települések program részeként lakhatási ügyekben is segíti az ott élőket a szervezet, rendszeres egészségügyi szűréseket szervez a településre. A gyerekekre külön kiemelt figyelmet fordítanak a máltai szakemberek: elindult a Szimfónia Program, a Fókuszban a gyermek program, 2022-ben megnyílt a három év alatti gyerekek fejlesztését és fejlődését segítő Biztos Kezdet Gyerekház, a Howmet támogatásával pedig lehetőség volt kialakítani a tanodát, mely az iskolás korú gyerekeknek kínál iskola időn kívüli felzárkóztató és fejlesztő foglalkozásokat, valamint szabadidős programokat.

A 2500 fős Sárkeresztúr általános iskolájába 300 gyermek jár, akiknek kétharmada hátrányos helyzetű. A hátrányok leküzdésében, a megfelelő iskolai haladáshoz szükséges képességek, készségek fejlesztésében fogja mostantól a Tankuckó segíteni a településen élő gyermekeket, mint tanórán kívüli intézmény.

Katus István, a Howmet-Köfém Kft vezérigazgatója az átadáson elmondta, a cég számára amellett, hogy Veszprém vagy Székesfehérvár környékén lévő települést kívántak támogatni, fontos volt számukra, hogy megbízható partnerrel dolgozzanak egy jó célért, amelyet szakemberek segítségével határoztak meg. „Úgy gondoltuk, hogy egy ilyen nagy projektek végrehajtásában, illetve ezért, hogy megfelelő helyre jusson ez a pénzösszeg, a legjobb partner Magyarországon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.  Amikor elhatároztuk, hogy támogatjuk a Szeretetszolgálatot, még nem tudtuk, hogy Tankuckó lesz, azt sem tudtuk, hogy Sárkeresztúr. A Szeretetszolgálat kollégái kellően kreatívak voltak, és megtalálták a gombhoz a kabátot, és ennek eredményeként jött létre ez a fantasztikus intézmény. Hosszú-hosszú évek alatt fogjuk látni, hogy miért volt fontos ez a projekt, hogyan segítette azokat a fiatalokat, gyerekeket, akiknek tényleg enélkül nehezebb lenne az életük.”

A projekt keretében már az elmúlt tanévben is fejlesztőpedagógusok és drámapedagógusok segítették a gyermekeket. Mostanra készült el szintén a Howmet Alapítvány támogatásából a Tankuckó épülete egy családi házból a célnak leginkább megfelelően kialakítva, ahol 3 tanteremben zajlanak majd ősztől az iskolán kívüli fejlesztőfoglalkozások. Megújult az elektromos- és vízhálózat, új, korszerű fűtést alakítottak ki, a burkolat és nyílászáró csere után az udvart is rendezték, ahol hamarosan új játékeszközök kapnak helyet, és a ház minden helyiségét berendezték.

Preininger-Horváth Edina, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Dunántúli Régiójának ügyvezetője hangsúlyozta, a támogatásnak köszönhetően nem csak az épületet tudták felújítani és átalakítani, hanem 900 órában tudtak segítséget nyújtani pedagógusok. Iskolai felzárkóztatás és tehetséggondozás egyaránt zajlott, aminek a célja a gyerekek iskolai lemorzsolódásának csökkentése volt. „Drámapedagógus több korosztálynak is tartott foglalkozásokat, és lehetőségünk volt arra, hogy ezt a házat ebből a támogatásból teljes körűen felújítsuk. Ez egy megújult, korszerű, tiszta, szép környezet, ami reméljük, hogy inspirálni is fogja a gyerekeket arra, hogy a tanulás ne csak valami kötelező rossznak, hanem valami nagyon jó és nagyon izgalmas, érdekes dolognak lássák. Ehhez a munkatársaink folyamatosan segítséget nyújtanak.”

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!