play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Csütörtököt mondunk Eszlári A. Lászlóval - 2024 Július Csütörtököt mondunk Eszlári A. Lászlóval - 2024 Július

Hírek

Bolygót neveznek el a puliról

today2023.06.10.

Background

Magyar pályázat is nyert a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU által kiírt versenyen, amelyben exobolygók (a Naprendszeren kívül található planéták) és központi csillaguk elnevezésére tehettek javaslatot a csapatok. Így a Vadászebek csillagképben található HAT-P-12 csillag és a HAT-P-12 b bolygó a Komondor és a Puli nevet viselheti a jövőben – közölte a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont.

A IAU tavaly harmadszorra írta ki a pályázatot, ezúttal 20 exobolygó-rendszernek kerestek új nevet, összesen 91 ország 603 pályázata versengett egymással, köztük Magyarország is. Az elnevezési kritériumok közé tartozott, hogy ha a rendszernek esetlegesen új bolygóját fedezik fel a későbbiekben, azoknak neve témájában illeszkedni tudjon a korábbiakhoz. Elsőként a James Webb Űrteleszkóp fogja a jövőben megvizsgálni ezeket a rendszereket, jelenleg egy központi csillagból és egy felfedezett exobolygóból állnak – ha tehát felfedeznek egy újabb égitestet a rendszeren belül, azok is magyar kutyafajtákról kaphatják majd nevüket.

Világszerte több mint 8800 hivatásos és amatőr csillagász, tanár és diák, tudománykommunikációs szakember és a csillagászat iránt érdeklődő egyéni jelentkező vett részt a versenyben, Magyarországot a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont exobolygó kutatói, valamint a Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutató csillagászai és amatőrcsillagászok képviselték. Mint írják, pályázatuk az ómagyar pásztornemzet nomád, vándorló életmódja előtt tiszteleg: emléket állít az akkori kultúra megbecsült részét képező, a vadászatban, nyomkövetésben, illetve a nyájak őrizetében jeleskedő kutyafajtáknak.

A magyar kutyafajtákról elnevezett exobolygó-rendszernek van egy másik magyar vonatkozása is, ugyanis a központi csillag körül keringő bolygót a magyar származású Bakos Gáspár részvételével fejlesztett Magyar Automatikus Távcsőhálózat (Hungarian Automated Telescope Network, HAT-Net) exobolygó-kereső távcsőhálózat segítségével fedezték fel.

Az elbírálás során előnyt élveztek a pályázók anyanyelvén kitalált nevek, a végleges döntést a bizottság a bolygók felfedezőivel egyeztetve hozta meg.  Az elfogadott nevek teljes listája itt található.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!