play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Csütörtököt mondunk Eszlári A. Lászlóval: március 30 Csütörtököt mondunk Eszlári A. Lászlóval: március 30

Hírek

Magyar kutatók végre megfejtették, miért csíkos a zebra

today2023.03.02. 23

Background
share close

Az ELTE kutatói kísérletekkel bizonyították, hogy a csíkos állatokat, mint amilyen a zebra, azért nem bántják a bögölyök, mert napsütésben a fehér-fekete csíkhatároknál fellépő hőmérsékletkontraszt megzavarja hőérzékelésüket, így nehezebben találják meg a testfelszín alatt húzódó, környezetüknél kissé melegebb vérereket – írja az agrotrend.hu. Márpedig a vérre megtermékenyült petéik érleléséhez nagy szükségük van.

Horváth Gábor és kollégái korábban már bebizonyították, hogy a vérszívó bögölyök nem vonzódnak a csíkos és foltos kültakarójú gazdaállatokhoz. Azt is kimutatták, hogy e parazita legyek zömében napsütésben támadják gazdáikat, mégpedig azért, mert a melegebb testfelszínű állatokról könnyebben el tudnak menekülni melegebb szárnyizmaik gyorsabb működésének köszönhetően.

Written by: Lantai Tamás

Rate it

Previous post

Csecsemő SMA szűrés

Hírek

Az SMA újszülöttkori szűrés fontosságára hívják fel a figyelmet a ritka betegségek világnapja alkalmából

A gerincvelő-eredetű izomsorvadás, az SMA ritka genetikai betegség, amely évi 12-15 újszülöttet érint Magyarországon, de ha korán észlelik és kezelik, a gyermek az egészséges társaihoz hasonló ütemben is fejlődhet. Tavaly november óta mintaprogram keretében ingyenesen érhető el Magyarországon az SMA újszülöttkori szűrése. A Mizse ásványvíz gyártója és a Novartis Hungária elindít egy csaknem háromnegyed évet átfogó kampányt: június 1-jétől augusztus 31-ig ötmillió 1,5 literes Mizse ásványvízpalackon rövid tájékoztatás jelenik meg […]

today2023.03.01. 24

Post comments (0)

Leave a reply


0%