play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Csütörtököt mondunk Eszlári A. Lászlóval - 2024 Július Csütörtököt mondunk Eszlári A. Lászlóval - 2024 Július

Tech

A megelőzés és a korai diagnózis életmentő

today2023.02.04.

Background

Február 4. a rák elleni küzdelem világnapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre és hangsúlyozza a megelőzés és a megfelelő kezelés fontosságát.

A szív- és érrendszeri megbetegedések után a daganatos megbetegedések a második leggyakoribb halálokok. Az EU-ban minden kilencedik másodpercben diagnosztizálnak új daganatos megbetegedést. A számítások szerint 2035-re megduplázódhat a rákos megbetegedések száma, tehát a lakosság 40%-át fogja érinteni a csaknem 100 féle rákos betegség élete egy szakaszában.

Az innovatív kezeléseknek és az ellátáshoz való jobb hozzáférésnek hála azonban sok európai beteg a korábbiaknál tovább él a diagnosztizálást követően, de fontos kiemelni azt is, hogy szakértők szerint a rákos megbetegedések több mint egyharmada megelőzhető lenne.

A tumorok közül az emlőrák, petefészekrák, prosztatarák, vastagbélrák, méhtestrák, veserák, pajzsmirigyrák, melanoma és gyomorrák esetén van a legnagyobb esély genetikai meghatározottságra, ezeknek a ráktípusoknak 5-15 %-a öröklődéshez kötődik.

A tudomány fejlődésének köszönhetően ma már vannak olyan, az egészségmegőrzést segítő proaktív, genetikai tesztek, melyek a különböző felnőtt korban rejtetten jelen lévő, de nagy kockázatot jelentő, betegségekre hajlamosító géneket vizsgálják. Ezeknek a vizsgálatoknak a segítségével meg lehet tudni, hogy életünkben mely betegségek kialakulására nagyobb a kockázat. Amennyiben a New Era Genetics által biztosított Proaktív teszt kimutatja a genetikailag meghatározott tumor kialakulásának kockázatát, lehetőség van az adott betegség vonatkozásában prevenciós terv felállítására. Olyan életmódbeli változtatások, gyógyszeres kezelések vagy néhány esetben műtét alkalmazhatóak, melyekkel késleltethető vagy akár megelőzhető a daganatos betegségek kialakulása.

Az új, genetikai alapú, személyre szabott megelőzés, illetve orvoslás a daganatos megbetegedések esetében is a legkorszerűbb megoldást nyújtják, hiszen a tumoros betegségek esetén a korai diagnózis az egyik legfontosabb faktor, mely életet menthet. És mi lenne annál koraibb felismerés, mint felmérni azt, hogy génjeinkbe milyen mértékű kockázat van kódolva.

További információ: www.neweragenetics.hu

A New Era Genetics-ről:

A New Era Genetics (NEG) a korszerű genetikai vizsgálatok leginnovatívabb szolgáltatója meghatározó szerepet tölt be Magyarországon.

2012-ben PrenaTest néven elsőként vezette be Magyarországon a non-invazív prenatális tesztelést (NIPT) a magzati diagnosztikába. A NEG a nemzetközi szakmai irányelvek figyelembevételével szervezte meg a vizsgálat klinikai alkalmazásának rendszerét és a hazai szakmai körökben elismert klinikai genetikusok közreműködésével. A NEG mára több mint kétszáz tagot számláló országos hálózatot alakított ki, amely révén biztosítja a vizsgálat elérhetőségét a várandósok számára.

2020 januárjában a NEG elsőként nyitotta meg a non-invazív genetikai laboratóriumát Magyarországon, a legkorszerűbb, teljes akkreditációval rendelkező technológia alkalmazásával.

A New Era Genetics által kínált genetikai vizsgálatok palettája mára a magzati genetikai betegségek teljes spektrumára kiterjed: ORIGIN hordozóság szűrés, MONOGEN egy génhez kötött betegségek vizsgálata, SMA szűrés, cisztás fibrózis szűrés, valamint a prenatális szűrések mellett elindultak a családtervezőknek és a felnőtteknek szóló speciális genetikai vizsgálatok is.

Written by: Lantai Tamás


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!