play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  GABLINI 4. rész GABLINI 4. rész

Hírek

Egyedülálló a pécsi betlehem, életnagyságú szobrok jelenítik meg Jézus születésének pillanatát

today2022.12.24. 5

share close

Több mint hetven éve a pécsiek kedvencei az életnagyságú, fából faragott, festett szobrok a pécsi Ferences templomban. Minden évben karácsony előtt állítják fel a ferences barátok által faragott szobrokat – olvasható a pecsaktual.hu cikkében.

A pécsi betlehem megfaragása az 1920-as évekig nyúlik vissza. Ekkor fogalmazódott meg először a gondolata, majd felkértek egy asztalost, hogy kezdjen munkálkodni rajta. Tóth Ferenc hivatása gyakorlása közben jött rá, hogy ő is barát szeretne lenni, majd évekkel később Ernő testvér néven neki is látott a munkának. Őt egy olyan tartományfőnök kérte fel a faragásra, aki korábban végiglátogatta a legszebb római betlehemeket. P. Hermann Hermeneglid tartományfőnök a legkiválóbbat választotta a pécsi mintájául, s ennek elkészítésére kérték meg Ernő testvért.

Először csak a kis Jézus, Mária és József alakja, egy évvel később már a teljes betlehem elkészült.

Eleinte magasított pódiumon álltak az alakok, és mögöttük festett díszletet helyeztek el, ami azonban eltűnt az idők során. De így is ez Magyarország legkiválóbb ilyen típusú alkotása. A betelhemet egészen Gyertyaszentelő Boldogasszony napjáig csodálhatjuk meg.

Written by: petomi_superuser

Rate it

Previous post

Hírek

Ünnepi díszítésű kocsik közlekednek a téli szünetben a Gyermekvasúton

Egyedi díszítésű karácsonyi kocsik közlekednek a Gyermekvasúton a téli szünetben - közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint a két feldíszített vasúti kocsi - amelyek közül az egyik külső világítást is kapott - óránként indul a végállomásokról a téli szünetben mindennap, a téli hétvégi menetrend szerint, szenteste napján és újévkor azonban rövidebb lesz az üzemidő. A menetrend a Gyermekvasút honlapján érhető el. A hagyományos vonatokon kívül […]

today2022.12.24. 5


0%