play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Vitaking - Interjú sorozat Nagy Zsolttal 2024 - 9. rész Vitaking - Interjú sorozat Nagy Zsolttal 2024 - 9. rész

Interjúk

Mivel tehetjük hatékonyabbá az edzésünket?

today2022.10.13.

Nem az a jó étrend-kiegészítő, ami végtelen mennyiségű összetevőt sorol fel

Eddig is tudtuk, de az elmúlt időszak talán még inkább felhívta rá a figyelmet, mennyire fontos egészségünk megőrzéséhez a mozgás, a jó erőnlét, mindamellett, hogy kellemes közérzetünkhöz, lelki stabilitásunkhoz is hozzájárul, ha komfortosan érezzük magunkat a bőrünkben. A minél hatékonyabb edzéshez, egyéni céljainktól függően, ma már számos étrend-kiegészítő áll rendelkezésre, azonban korántsem mindegy, milyen összetételű és minőségű termék mellett tesszük le a voksunkat. Bodó Zoltán életmód mentor, a Panhellen ügyvezetője segít az eligazodásban.

Az emberek még mindig hajlamosak csukott szemmel leemelni a polcról egy terméket, ha azon egy jól ismert, reklámokból sokat hallott gyártó neve szerepel. Pedig a minőségre korántsem ez a garancia, sokkal inkább az a kis fehér papír, ami az összetevők listáját tartalmazza.

Szintén tévhit, hogy az a jó termék, ami minél több alkotóelemből áll. Jobb, ha tudjuk, hogy ez egyáltalán nem igaz. Ahhoz, hogy egy étrend-kiegészítő igazán hatásos legyen, elég csupán néhány elengedhetetlen alapanyag, semmi szükség arra, hogy plusz ízfokozókkal, színezőanyagokkal és hasonlókkal feltuningolják, mert ezekkel csak feleslegesen terheljük a szervezetünket” – hívta fel a figyelmet Bodó Zoltán, aki csapatával azon dolgozik, hogy termékeik mind természetesebb összetevőkkel, minél kompaktabb receptúrával álljanak a sportolni vágyók rendelkezésére.

Szigorúbban ellenőrzik az étrend-kiegészítőket, mint más élelmiszereket

Érdekes megfigyelés, hogy míg szinte gondolkodás nélkül beteszünk a kosarunkba olyan élelmiszeripari termékeket, amelyek pontos összetételéről, elkészítésének körülményeiről fogalmunk sincs, addig az étrend-kiegészítők terén hezitálunk, bizonytalanok vagyunk. Lényeges hangsúlyozni, hogy az edzések eredményességét támogató kiegészítő tápanyagok nem gyógyszerek, és semmi olyat nem tartalmaznak, ami ne lenne egészséges.

A szigorú ellenőrzésnek köszönhetően kizárt, hogy mérgező vagy szennyező anyag legyen bennük, vagy bármi, ami az egészségre romboló hatással van. Minél egyszerűbb, minél tisztább egy étrend-kiegészítő, annál magasabb minőségről beszélhetünk” – fejtette ki a szakember, aki azt is elárulta, hogy saját fejlesztésű termékeik esetében csakis elismert nyugat-európai gyártóktól származó alapanyagokat használnak.

Próbálunk egyensúlyt teremteni aközött, hogy hatékony legyen a termék, ízletes, és emellett egészséges is. E téren komoly fejlesztésekbe kezdünk a közeljövőben” – vetítette előre a Panhellen ügyvezetője.

Milyen kiegészítő miben van segítségünkre?

Fehérje: Fehérjére rendkívül nagy igénye van a szervezetünknek. Testünkben szinte minden folyamathoz szükséges, többek között a szöveteinkhez, izmaink épüléséhez, bőrünk felépítéséhez, alapvető biológiai és sejtszintű folyamatokhoz, a megfelelő hormonműködésünkhöz és immunrendszerünk optimális működéséhez. Kísérletek bizonyítják, hogy ha nem viszünk be megfelelő mennyiségű fehérjét, akkor a testünk magasabb kalóriabevitellel fogja ezt „kompenzálni”. A hiányzó mennyiséget borítékolhatóan bevisszük majd szénhidrátból, és máris nem izmot fogunk építeni, hanem a zsírkészleteink fognak helyette gyarapodni.

Vitaminok és ásványi anyagok: A vitaminok pótlására nem csupán a sportolóknak, hanem mindenkinek szüksége lenne. A zöldségekből és gyümölcsökből, amiket elsőrendű vitamin- és ásványianyag-forrásoknak tekintünk, egyfelől nem fogyasztunk eleget, másfelől az utóbbi 80-100 évben rengeteget veszítettek vitamin- és ásványianyag-tartalmukból. Az optimális pótlást mindenkinek kora, élethelyzete és fizikai aktivitása mérlegelésével kell megállapítani.

Glutamin: Az egyik legnépszerűbb táplálékkiegészítő szinte minden sportágban. Az aminosavak a fehérjék építőkövei. A glutamin a legnagyobb mennyiségben megtalálható aminosav az izomszöveteinkben. Fizikai aktivitás során a szervezet aminosavakat kezd lebontani, azaz beindul a leépítési folyamat. Ezért fontos a glutaminpótlás, aminek a legfőbb funkciója az izomzat növelésének, illetve megtartásának, valamint az immunrendszernek a támogatása.

Algák: Az emberi fogyasztásra is alkalmas algák kivételes tulajdonságaiknak köszönhetően egyre népszerűbb összetevők a különböző étrend-kiegészítőkben. Az algák kiváló B-vitamin-forrásnak tekinthetők, mely vitamincsoport szabályozza a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét (így az energiatermelést). Ráadásul az idegrendszer megfelelő működéséhez, továbbá a bőr, a szem és a haj egészségéhez is hozzájárulnak. Az algák kitűnően hasznosuló vasat, magnéziumot, kalciumot, cinket, szelént, káliumot tartalmaznak, de megtalálható bennük számos fontosabb színanyag (karotinoid vegyületek) is.

Kreatin: A kreatin egy olyan szerves vegyület, mely nagy szerepet tölt be a sejtek, szövetek (főként az izomszövet) energiaellátásában. A kreatint tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmazása főként rövid időtartamú, ismétlődő izommunka esetén lehet hasznos, mint pl. súlyzós edzés vagy sprintszámok. Ha elegendő kreatin-foszfát áll a szervezet rendelkezésére, az energiaszolgáltató folyamatok gyorsan, akadálytalanul mehetnek végbe. Ez hatékonyabb izomösszehúzódást, izommunkát eredményez, ezáltal nő az izomerő és a teljesítmény is.

A Mex Rádióban elhangzott interjú:

Written by: Lantai Tamás


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!