play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Mex Délelőtt Várhelyi Tiborral - Vendég: Bátki Mihály - Június 12. Mex Délelőtt Várhelyi Tiborral - Vendég: Bátki Mihály - Június 12.

Interjúk

Balkezes percek a Mex Rádióban (25 részes)

today2020.11.30.

Rádió interjú sorozat

Partnerünk írta:

A Mex Rádió csoport (http://mexradio.hu) jóvoltából 25 adásból álló „Balkezes percek” című interjú sorozat készült velem, Szikora Melindával.

A 25 adáson keresztül zajló beszélgetések során most először valóban részletesen megtárgyalásra kerültek a kicsik és nagyok nehézségei a főbb területeken: óvoda, iskola, mindennapok, zene, sport, barkácsolás, konyha, munkahelyek és még sok más. A felvételekből az is kiderül, mit tehetünk, hogy megkönnyítsük a balkezesek életét egy jobbkezesekre berendezett világban.

Ilyen tematikus gyűjteménnyel máshol nem találkozhatsz. Használd ki!

Az interjúk visszahallgathatók az alábbi videókra kattintva.

Partnerünk honlapján is láthatod >>>

Az 1. adás témája: Hogyan és miért indult ez a vállalkozás?

A 2. adás témája: A Balkezesek Világnapja alkalmából (augusztus 13.) a balkezesség kialakulása, múlt és jelen, híres balkezesek, az agyféltekék szerepe

A 3. adás témája: Mit tegyünk, ha felmerül a gyanú, hogy balkezes a csemeténk? Mikor alakul ki a kézpreferencia és domináns oldal?

A 4. adás témája: Miért aktuális téma még mindig a balkezesség? Mit kell tennünk, ha óvodáskorú gyermekünk elsődlegesen a bal kezét használja?

Az 5. adás témája: Hogyan könnyítsük meg balkezes gyermekünk iskolaéveit? 1. rész – Hol ideális ülnie egy balkezesnek a tanteremben?

A 6. adás témája: Hogyan könnyítsük meg balkezes gyermekünk iskolaéveit? 2. rész – Hogyan érhetjük el írás közben a helyes kéz- és testtartást?

A 7. adás témája: Hogyan könnyítsük meg balkezes gyermekünk iskolaéveit? 3. rész – Miben különbözik a balkezesek gondolkodásmódja és ez hogyan befolyásolja az iskolai tanulmányokat?

A 8. adás témája: Mi az, hogy balkezes toll? Van jobbkezes toll is? Miért és mire érdemes odafigyelni, amikor egy bal kézzel író személy részére választunk íróeszközt?

A 9. adás témája: Balosságok a mindennapokban: étkezés, öltözködés, meglepő élethelyzetek

A 10. adás témája: Milyen kihívások elé állítja a balkezeseket a konyha? Miért a legkényelmetlenebb és legbalesetveszélyesebb munkahely? Mit tehetünk ezek csökkentésére?

A 11. adás témája: Mely konyhai eszközök nem működnek megfelelően bal kézben és miért? Van-e megoldás?

A 12. adás témája: Milyen előnyei és hátrányai vannak a balkezességnek a különböző munkakörökben? 1. rész

A 13. adás témája: Milyen előnyei és hátrányai vannak a balkezességnek a különböző munkakörökben? 2. rész

A 14. adás témája: Balkezes gondok a barkácsolás és növényápolás során

A 15. adás témája: A sport, mint az egyetlen előnyös terület – Miből adódik ez az előny? Mire figyeljünk a kicsiknél? Néhány sportág, ahol kamatoztatható a balkezesség.

A 16. adás témája: A zenetanulás – Mely hangszerek esetében vannak hátrányban a balkezesek? Vannak-e megoldások?

A 17. adás témája: Miért balkezes sok rajzfilm- és bábfigura? Véletlen lenne? Vagy szándékos?

A 18. adás témája: Mivel lepjük meg szerettünket, ha balkezes? Ajándéktárgyak balkezesek részére

A 19. adás témája: Hogyan viszonyult az emberiség a balkezességhez az egyes korokban? Miért jelent a „bal” szó rosszat? Időutazás a kőkorszaktól, a boszorkány üldöző középkoron át napjainkig.

A 20. adás témája: Átszoktatás, avagy a balkezesek kézpreferenciájának évszázadokon át tartó erőszakos megváltoztatása Szabad-e átszoktatni? Milyen következményekkel járhat és miért? Visszafordítható-e? Van-e ma még átszoktatás?

A 21. adás témája: Hallgatói kérdések 1. rész: általános területek – Van érdekképviseleti szerve a balkezeseknek? Vannak balkezes tanfolyamok? Kihez fordulhat segítségért, aki jobbkezesként baleset vagy betegség okán vált balkezessé?

A 22. adás témája: Hallgatói kérdések 2. rész: általános területek – Örökölhető a balkezesség? Drágábbak a balkezes eszközök, mint a jobbkezesek? Miért nem vesznek maguknak balkezes eszközöket a balkezesek?

A 23. adás témája: Hallgatói kérdések: balkezes gyerekeket érintő területek – Létezik olyan módszer, ami nem számít kényszer átszoktatásnak? Mit tegyek, ha a tanár arra kéri a gyermekemet, hogy a „szép” kezével írjon? Másképp kell-e tanulnia egy balkezesnek gitározni, fúvós hangszeren játszani, zongorázni?

A 24. adás témája: Hallgatói kérdések: balkezes felnőtteket érintő területek – Létezik olyan munkaerő-közvetítő, aki balkezeseknek keres munkát? A munkahelyemen szégyellem, hogy balkezes vagyok. Tud ezen pl. pszichológus segíteni? Léteznek balkezes szerszámok szakmánként?

A 25. adás témája: Miért nagyobb a baleseti kockázat a fizikai munkakörökben egy balkezes személy számára? Mi lehet veszélyforrás? Hogyan tehetjük a munkakörnyezetet és a munkaeszközöket biztonságosabbá számukra?

Written by: Lantai Tamás

Post comments (0)

Leave a reply


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!