Híreinkből

Új emlékérmével bővül a Magyar népmesék jegybanki érmesor

todayoktóber 1, 2022 15

Háttér
share close

magyar népmesék
Új emlékérmével bővül a Magyar népmesék rajzfilmsorozatnak szentelt jegybanki érmesor: Király kis Miklós elnevezéssel 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Benedek Elek születésnapján, a Magyar népmesék napján, szeptember 30-án.  Az emlékérme annak a tavaly indult, hétrészes színesfém emlékérme-sorozatnak a második eleme, amelynek célja, hogy a magyar népmesék értékeit bemutassa, a rajzfilmsorozat képi világát megidézze.
Az emlékérmét Vékony Fanni iparművész tervezte.  Az emlékérme előlapjának bal oldalán futó stilizált népművészeti virágmotívumokat és galambábrázolást a rajzfilmsorozat főcíme ihlette.  Az emlékérme hátlapja a Király kis Miklós című népmese egymással harcoló szereplőit jeleníti meg: a királyfi félalakos ábrázolása fölé magasodik a háromfejű, tűzokádó sárkány portréja. A sárkány ábrázolása alatt a jobb oldalon, két sorba tördelve a Király kis Miklós felirat olvasható a főcímet megidéző írott betűkkel.

Fotó: mnb.hu

Written by: Lázár Csaba

Rate it

Előző bejegyzés

könyvtár

Események

Országos Könyvtári Napok Sásdon is

Október 3 és 9. között zajlik az Országos Könyvtári Napok. Ez idő alatt a Sásdi Városi Könyvtár ingyenes beiratkozást biztosít minden korosztály számára. Emellett késedelmi díj nélkül veszik vissza az otthon felejtett, lejárt határidejű könyveket. Fotó: Freepik

todayoktóber 1, 2022 17


0%