Híreinkből

Okostelefonnal számolhatjuk a madarakat

todaydecember 30, 2022 4

Háttér
share close

Az utóbbi időben sokan fordultak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez azzal, hogy kevés madarat látnak a közelükben lévő etetőknél. A helyzet sokfelé hasonló az országban, sőt, azt lehet mondani, hogy a jelenlegi állapot egy hosszabb trendbe illeszkedik. A klímaváltozás hosszú ideje hat a hazai madárpopulációk méretére, de az utóbbi 5-6 évben nagyon látványos lett a változás.

A különböző fajok egyedszámában bekövetkező változásokat a jövőben remélhetőleg sokkal pontosabban tudjuk követni, méghozzá azoknak a közösségi madárszámlálásoknak köszönhetően, amelyeket az egyesület indít, uniós támogatással. Ezek első etapja a héten kezdődött, Nagy Téli Madárles néven. A kampányban bárki részt vehet, akinek van kedve madarakat számolni egy etető közelében, majd az adatokat feltölteni egy Turdus nevű telefonos alkalmazás segítségével. Az akció február végéig tart. Az új kampány segítségével az időnként félrevezető egyéni megfigyelések helyett nagy minta alapján lehet majd felmérni a hazai madárállomány állapotát. Hosszabb távon pedig az is látszik, hogyan változnak a különböző fajok egyedszámai. Maga a változás borítékolható, és nem csak hazai okok miatt.

Written by: Lázár Csaba

Rate it

Előző bejegyzés

Híreinkből

Több baranyai településen kezdődhet nagyszabású turisztikai fejlesztés

Turisztikai vonzerő növelésére nyert három mecseki falu összesen 250 millió forintot; a Települési Operatív Program Plusz forrásait 3 év alatt kell felhasználniuk – számolt be róla a pécsaktuál.hu. Mesés Mecsek néven 10 település önkormányzati társulást hozott létre azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a településeket a turisták körében. Közülük három, Hosszúhetény, Magyarhertelend és Bikal most közösen nyert a TOP Plusz elnevezésű pályázaton 250 millió forintot. Hosszúhetény a gasztronómiában erős, egyik vendéglátó […]

todaydecember 30, 2022 8


0%