Híreinkből

Magyarországról eltűnt harang került elő az Egyesült Államokban

todayoktóber 21, 2022 7

Háttér
share close

Két évtizede Magyarországról eltűnt harang került elő az Egyesült Államokban.

A magyar-amerikai együttműködés nyomán huszonegy év után az Egyesült Államokból visszaérkezett Magyarországra a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jásztelek kápolnájából korábban ellopott harang – közölte Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésben.
Ezt követően napokon belül visszakerülhet Jásztelekre a harang, amelyet több mint két évtizede loptak el a kápolna tornyából – tájékoztatott a külgazdasági és külügyminiszter.
Mint írta: a korabeli nyomozás nem vezetett eredményre, és több mint húsz év telt el, amikor is az Egyesült Államok Louisiana államában a helyi magyar közösség egy tagja ismerős feliratokkal díszített harangra lett figyelmes egy régiségkereskedésben.    A műtárgyfelügyeleti hatóságnak sikerült a lopás és az országból történt engedély nélküli kivitel bizonyítani, és a tulajdonjoggal kapcsolatos iratokat, nyilatkozatokat összegyűjteni, majd azokat az amerikai nyomozó szervek rendelkezésére bocsátani. A magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységével együttműködésben sikerült elérni, hogy a lopott harangot az FBI végül lefoglalja – olvasható a bejegyzésben.

Fotó: Freepik

Written by: Lázár Csaba

Rate it

Előző bejegyzés

Archívum

Százszor kisebb a szuvasodás esélye láthatatlan fogszabályozással

Könnyebben tisztítható, csinosabb fogszabályozó érhető el A fogszabályozás nemcsak az esztétika, hanem a megelőzés szempontjából is kulcsfontosságú – mondja Dr. Miriam Powell fogszabályozó szakorvos. A láthatatlan fogszabályozás emellett gyorsabb eredményt is nyújt. A kutatások szerint ráadásul százszor kisebb a szuvasodást veszélye, más módszerekhez viszonyítva. Kevesen tudják, milyen következményekkel járhat, ha helytelenül állnak a fogaink. A rágószervünk helyzete kihatással lehet az emésztésre, a hangképzésre és a hallásra is. De okozhat migrént […]

todayoktóber 21, 2022 13


0%