Események

Jubileumát ünnepli a Baranya Táncegyüttes

todaydecember 14, 2022 4

Háttér
share close

A Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán tartják a Baranya Táncegyüttes jubileumi műsorát december 18-án, vasárnap este hat órától írja a bama.hu.

A Pécs város Pro Urbe és Pro Communitate díjakkal kitüntetett, Örökös Kiváló Együttes címet viselő Baranya Táncegyüttes idén, 2022-ben ünnepli fennállásának 55. évfordulóját. Az alapító tagok többségének nemzetiségi származása döntően meghatározta a Baranya működését. Az együttes a magyarországi horvát néptánc tekintetében az ország egyik legismertebb formációjává vált, bejárták egész Európát. Legfőbb céljuk a néptáncok, népdalok, népviseletek és szokások gyűjtése, feldolgozása és színpadra állítása.

A hosszú évek alatt az együttesben összesen közel nyolcszáz táncos szerepelt, sokuknak ma már gyermekei, vagy éppen unokái folytatják a családi hagyományokat a Baranya Táncegyüttesben.

Repertoárjukon a horvát táncokon kívül szerepelnek magyar néptáncok és tematikus, kortárs darabok.

A Pécsi Nemzeti Színházban tartandó gálaműsor az együttes életében meghatározó művészeti vezetők, koreográfusok munkáiból áll össze: Vidákovics Antal, Bognár József, Jeránt György.

A műsor első része „Baranya – Kamara”, a második „Valahol Kátolyban…” című előadásokból épül fel.

 

Written by: Lázár Csaba

Rate it

Előző bejegyzés

Események

Révész Sándor megidézi a Piramis ünnepi klasszikusát: itt az „Ajándék”!

Az elmúlt évtizedek talán legszebb karácsonyi dala az Ajándék, aminek szövegét mindannyian ott őrizzük a tudatalattinkban és azonnal dúdolni kezdjük, ha Révész Sándor egyedi hangján felcsendül a “Tél volt, hó esett és jöttek az ünnepek. Gondolkodtam, mit is adhatnék Neked…” kezdetű dallam. Új köntösben idén maga a Piramis egykori frontembere hozza el együttesének ma is aktuális üzenetét zenésztársával, a Máté Péter-díjas Menyhárt Jánossal közösen. "A gyógyulásom fontos mérföldköve volt ez […]

todaydecember 13, 2022 10


0%