play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Online percek 2024 Május Online percek 2024 Május

Hírek

Könyvsorozatot indít az ELTE Érettségi Felkészítő címmel

today2024.03.05.

Background

Elindult az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) oktatói által szerkesztett Érettségi Felkészítő könyvsorozat – közölte a felsőoktatási intézmény kommunikációs osztálya az MTI-vel.

Azt írták: a most megjelent négy kötet a kötelező érettségi tantárgyak, vagyis a magyar nyelv- és irodalom, a matematika és a történelem mellett a digitális kultúra érettségihez szükséges ismeretanyagát kompakt és könnyen feldolgozható formában mutatja be.

A kötetek a 2024-től érvényes vizsgakövetelmények figyelembevételével készültek és mintafeladat-sorokkal, valamint megoldókulcsokkal is segítik a diákok és felkészítő tanáraik munkáját a közép- és emelt szintű érettségik előtt. A sorozat első könyveinek bemutatóját csütörtökön tartották az ELTE Bölcsészettudományi Karán – ismertették.

A közlemény idézi Borhy László akadémikust, az ELTE rektorát, aki a könyvbemutatón azt mondta: az intézmény a könyvsorozattal a továbbtanulásról szóló döntést szeretné könnyebbé tenni a diákok számára.

A most megjelent tankönyvek a diákok mellett módszertani útmutatókkal segítik az érettségi felkészítést végző tanárokat is – foglalta össze a közlemény szerint Tóth Tibor József, az ELTE Eötvös Kiadó ügyvezetője. Elmondta azt is, hogy a tankönyvekben minden olyan feladat szerepel, amely az érettségin felmerülhet.

Az ELTE ismertetése szerint a kötetek bemutatják a többi között a tantárgyi érettségi vizsgák felépítését, az értékelés szempontjait, illetve a különböző vizsgák feladattípusait is.

Már előkészületben van az Érettségi Felkészítő sorozat angol nyelv kötete is

A magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz kapcsolódó kötet gyakorlófeladatokat, táblázatokat is tartalmaz és minden szövegalkotási feladattípushoz hasznos tanácsokat ad, az ötletgyűjtés, a rendszerezés, a bevezetés és a befejezés példáin keresztül, végül ismerteti a szóbeli vizsga menetét, követelményeit és értékelését.

A matematika kiadvány több mint négyszáz részletesen kidolgozott középszintű feladatot tartalmaz, tematikusan rendszerezve. A feladatgyűjteményt két érettségi mintafeladatsor teszi teljessé, ezekhez – a részletes megoldás mellett – pontozási útmutató is tartozik.

A történelemmel kapcsolatos kötetben az emelt szintű feladatsorok teljesek, vagyis mindhárom esszétípus gyakorolható velük, a feladatokban azok a témák is megjelennek, amelyek részben vagy egészben újak a hatályos érettségi követelményeiben. A kötet végén a feladatok téma alapján is visszakereshetők, így a kiadvány azoknak is hasznos lehet, akik egy-egy korszak, jelenség tanórai vagy otthoni gyakorlásához keresnek feladatot.

A digitális kultúra tantárggyal foglalkozó negyedik kiadványban begyakorló jellegű feladatok is találhatóak, azonban a legtöbb feladat megoldása összetettebb gondolkodást igényel. A feladatsorok lefedik az emelt szintű digitális kultúra (informatika) érettségi gyakorlati elvárásait. A feladatgyűjteménynek külön megoldókulcsa van, amelyet digitális formában lehet elérni – ismertették.

Az ELTE közleménye kitér rá, hogy már előkészületben van az angol nyelv kötet is, amely a Path to Success címet viseli majd, főleg egyéni gyakorláshoz készül, de jól használható lesz intenzív felkészítő kurzusokon és különórákon is. A kiadvány az olvasott és hallott szöveg értése, nyelvhelyesség, íráskészség, beszédkészség vizsgarészekhez egyaránt kínál feladatokat a hozzájuk tartozó megoldókulcsokkal együtt. Különlegessége, hogy az érettségiző korosztály számára releváns és motiváló témákkal, szövegekkel támogatja a tanulást, illetve kivágható kommunikációs kártyákat is tartalmaz, amelyek segítenek felkészülni a vizsgán várható szituációkra.

Az Érettségi Felkészítő könyv tippeket és stratégiákat is mutat a diákoknak ahhoz, hogy éles vizsgahelyzetben a lehető legjobb formájukat hozhassák, fejezeteit pedig áthatja a fenntarthatóság és környezettudatosság gondolata – olvasható az ELTE közleményében.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!