play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Online percek 2024 Október Online percek 2024 Október

Hírek

Díjat alapítanak Grétsy László emlékére

today2024.10.15.

Background

Az Anyanyelvi Kultúránkért Alapítvány Grétsy László-díjat hoz létre az idén elhunyt ismert nyelvészprofesszor emlékére. A kitüntetést mindent évben Grétsy László születésnapján, február 13-án adják át a kulturális, művészeti és tudományos ismeretterjesztő tevékenységével kiemelkedő személynek vagy személyeknek.

A kitüntetés létrejöttét Blankó Miklós nyelvész, az alapítvány elnöke, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója kezdeményezte.

A Grétsy László-díj kuratóriumának elnöke Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, az MMA rendes tagja.
A kurátorok Fráter Zoltán irodalomtörténész, egyetemi docens, a Magyaróra folyóirat főszerkesztője; Grétsy Gabriella orvos; Klinghammer István Akadémiai-díjas térképészprofesszor, volt rektor, Budapest díszpolgára, az MTA rendes tagja; Kósa Klára keramikus népművész, érdemes művész, a Népművészet Mestere, az MMA rendes tagja; Veszelszki Ágnes nyelvész, egyetemi docens, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemeskürty István Tanárképző Karának dékánja; Vladár Zsuzsa nyelvész, tanszékvezető egyetemi docens.

A díj kuratóriuma elkötelezett a nyelvészprofesszor szellemi örökségének gondozása, valamint az igényes anyanyelvi kultúra és ismeretterjesztés ügye mellett.

Grétsy László tudományos pályafutása:

Egyetemi tanulmányai alatt még irodalomtörténettel foglalkozott, majd diplomájának megszerzése után a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársaként kezdett el dolgozni, melynek később főmunkatársa lett. 1971-ben a mai magyar nyelvvel foglalkozó osztály vezetőjévé nevezték ki. Itt szerezte első nyelvápolással kapcsolatos könyveit.

1987-ben távozott az Akadémiától, és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Főiskolai Kar magyar nyelvi tanszékének tanszékvezető főiskolai tanára lett. 1989-től az Anyanyelvápolók Szövetségének főtitkára, majd alelnöke, 1994-től ügyvezető elnöke. 2008 decemberében a közgyűlés a szövetség elnökévé választotta. 2013 óta a szövetség tiszteletbeli elnöke.

1998-ban vonult nyugalomba. 1992-ben az MTA Magyar Nyelvi Bizottságának társelnökévé választották, 2006-ban annak tiszteletbeli elnöke lett. 2001 és 2007 között az MTA Közgyűlésének képviselője volt.

Országszerte ismertté a magyar nyelv hagyományaival, illetve ápolásával kapcsolatos népszerű televíziós műsorai tették. Ezek közül a legismertebb a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk meg egy szóra! című műsor volt, amelyben egy-egy szónak, kifejezésnek a helyességét, eredetét, esetleges hibás használatát magyarázták el. A nyelvművelő tévésorozat 500. adása alkalmából 1997-ben nívódíjat kapott. Balázs Gézával is volt közös műsora, de több saját műsort is vezetett.

(Wikipédia)

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!