play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    A zarándoklás, és ami mögötte van - Dr. Szabó Tamással 2. rész A zarándoklás, és ami mögötte van - Dr. Szabó Tamással 2. rész

Hírek

Winelovers Wine Awards: három év alatt az egyik legjelentősebb hazai szervezésű borversennyé vált

today2024.07.24.

Background

A világ minden tájáról érkeztek zsűritagok Budapestre, hogy a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Winelovers Wine Awards borversenyen bíráljanak. A versenyre nevezett borok száma idén 868 volt, ezzel a megmérettetés a tételek mennyiségét tekintve is a hazai szervezésű borversenyek rangos szintjére emelkedett. 

 A Winelovers Wine Awards ugyanakkor egyedülálló abban, hogy már a kezdetektől a nemzetköziség határozza meg: idén 22 ország és 60 borvidék képviseltette magát az eseményen. A hosszú távú cél az, hogy a verseny a kelet-, és közép-európai régió legjelentősebb boros találkozójává váljon.

Winelovers Wine Awards

A hazai borok mind a nyolc kategóriában eredményesen szerepeltek. A 868 különböző tétel közül 6 ért el 95 pont, vagy afeletti pontszámot és kapta meg a legrangosabb elismerést, a Grand Gold díjat. Mind a 6 nagyarany bor Tokaj-Hegyalján készült, eszencia és aszúk mellett egy fordítás, egy száraz furmint és egy száraz hárslevelű is kiérdemelte a címet. A legmagasabb pontszámot, 97 pontot a Matyisák Pince és Kádárüzem Tokaji Esszencia 2008 bora érte el.

A legjobb reduktív fehérbor a Villa Sandahl Roses darling 2022 rajnai rizlingje, a legjobb hordóban érlelt fehérbor Balassa István „KAKAS” 2022-es tokaji furmintja lett. A legjobb rozé díjat a Szentpéteri Borpince Néró Rosé 2023-as válogatása érdemelte ki, a legjobb pezsgő címet a Kreinbacher Birtok Extra Brut Magnum 2019 kapta.

A legjobb gyümölcshangsúlyos vörösbor Maul Zsolt Creator kékfrankosa 2020-ból, a legjobb tanninhangsúlyos vörösbor a Fritz Birtok Primus Szekszárdi Cuvée Prémium 2020 tétele lett. A legjobb édes bor és egyben legjobb furmint a Matyisák Pince és Kádárüzem Tokaji Esszencia 2008 tétele, a legjobb olaszrizling pedig az Illés Borászat Badacsonyi Holdkő 2022 bora. A kékfrankosok közül a Fyrmonia Organic Winery Kékfrankos 2022 lett a legjobb, az őshonos fehér szőlőfajták legjobbja címet a Zsirai Pincészet Középhegy tokaji hárslevelű 2022 nyerte el.

Összesen 163 bor szerzett aranyérmet, emellett 393 ezüstérmet és 222 bronzérmet osztottak ki. A legeredményesebb hazai borászat 6 aranyéremmel a Trifecta Wines volt, akik ezzel elnyerték a Winery of the Year címet, a legtöbb érmes külföldi borászat pedig a román Crama Girboiu 4 aranyéremmel.

Az eredmények és az érmek már böngészhetők a verseny weboldalán. https://wineloverswineawards.com/2024-results

A tokaji aszú kétségtelenül a legjobb édes borok közé tartozik a világon, és ezúttal is volt jó néhány példa, amely ezt hihetetlenül szépen mutatta meg. Ezekben a borokban a cukortartalom és a vibráló savak egyensúlya mellett a rendkívüli komplexitás jelenik meg. Szintén voltak nagyszerű szamorodni tételek, amelyek egyfajta gyümölcsösebb, letisztultabb megnyilvánulásai a borvidéknek” – emelte ki Caroline Gilby Master of Wine, aki eddig minden évben jelen volt a zsűriben, ezúttal az édes borok specialistájaként.

 A Winelovers Wine Awards már a kezdetektől a borszakma nagy neveit, ikonikus alakjait hívja meg zsűritagnak

Most is számos Master of Wine, Master Sommelier, elismert borszakíró, tanácsadó érkezett európai országokból, és egyre többen az Egyesült Államokból és Ázsiából.

Piotr Pietras Master Sommelier

A megszokott nagy nevek – mint Essi Avellan MW, Caroline Gilby MW vagy Julia Scavo sommelier bajnok – mellett sok új bíra is feltűnt a versenyen, így Jonas Röjerman MW Svédországból, Job de Swart MW Hollandiából és Piotr Pietras MS Lengyelországból. Czinki Tamás MS, Sebastian Giraldo Makovej Advanced Sommelier és Kielmayer Kristian DipWSET, Weinakademiker a specialisták hazai csapatát erősítette.

A verseny elnöke és házigazdája harmadik alkalommal is Bálint László DipWSET, a Borkollégium oktatója volt. A szakértőkön kívül olyan a bortrendeket ismerő, nagy kóstolási tapasztalattal rendelkező expertek és buyerek is részt vettek, akik közvetlenül is segíteni tudják a résztvevő borászatokat a nemzetközi kapcsolatépítésben.

Czinki Tamás Master Sommelier

Czinki Tamás MS is a zsűritagok sokszínűségét emelte ki: “Sommelier-ek, borszakértők, bor bloggerek, marketing szakemberek is jelen voltak. Ez a bírálandó boroknak nagyobb esélyt ad, hiszen több szempontból vizsgálják őket. Nem feltétlenül a tökéletes bor az, ami érmet fog nyerni, hiszen a piac sem mindig azt keresi.”

A jelenlegi piaci helyzet alapján azt látjuk, hogy a borászatoknak a leginkább az exportpiacok megtalálásában van szükségük segítségre. Ezért a bírálat mellett évről évre egyre több kereskedelmi orientációjú mellékesemény gondoskodik arról, hogy a pincészetek az üzleti kapcsolatok kialakításának terén is megtalálják a számításaikat – mondta Tábor István, a Winelovers alapító-tulajdonosa.

Meet the Buyer

A Winelovers X „trade tasting” műfajú eseménye például kötetlen alkalmat teremtett a borászok és buyerek találkozására. Az egyenkénti, szemtől-szembe ismerkedési és kóstolási lehetőséget biztosító  Meet the Buyer pedig egy kötöttebb esemény volt, amelyen olyan kereskedők vettek részt, akik kimondottan a közép- és kelet-európai régióból kerestek borokat, és 10-10 percben ismerkedhettek meg a potenciális pincészetekkel. “A jövőre nézve még inkább ezt az erőteljes B2B vonalat szeretnénk erősíteni a verseny holdudvarába tartozó teremékek kapcsán” – hangsúlyozta Tábor István.

Winelovers X

Az eredmények publikálását egy angol nyelvű, online brossúra kiadása követi, amely a világ több ezer kereskedőjéhez, borszakértőjéhez és sajtómunkatársához jut el. A 100 legjobb magyar bor nyomtatott magazinban a legjobb eredményeket elért magyar tételek kerülnek majd be, az ünnepélyes díjátadón, a szeptember 14-i Winelovers 100 Nagykóstolón a borkedvelők és laikusok is megkóstolhatják majd a Winelovers Wine Awards díjnyertes hazai tételeit.

 

Web: https://wineloverswineawards.com/

Az összes eredmény listája: https://wineloverswineawards.com/2024-results
Facebook: https://www.facebook.com/wineloverswineawards/
Instagram: https://www.instagram.com/winelovers_wine_awards/
Kapcsolat és fotók: Kabarcz-Horváth Ibolya, info@winelovers.hu

 

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!