play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    A zarándoklás, és ami mögötte van - Dr. Szabó Tamással 2. rész A zarándoklás, és ami mögötte van - Dr. Szabó Tamással 2. rész

Hírek

Új, határon túli nagykövete van a Magyar Könyv is Magyar Termék Mozgalomnak

today2024.07.19.

Background

Koszorus Krisztina “Koszika” erdélyi jazz-, funk- és népzenész, énekes-dalszerző első hallásra elvarázsolta az Olvasni jó! című dalával Sky S.T.-t, a Magyar Könyv is Magyar Termék Mozgalom ötletadó alapítóját.

Kettőjük virtuális kapcsolatából igen hamar gyümölcsöző együttműködés lett.

Ki, hogyan emlékszik az első lépésekre?

Sky: Az unokabátyám küldött messengeren egy linket. Általában éjszaka szoktam ezeket megnézni, meghallgatni, de most valami miatt szinte azonnal rákattintottam – aztán lehidaltam a meglepetéstől. Nem létezik, hogy valaki, akit még az életemben nem láttam, akivel még egyetlen szót sem váltottam soha, aki fizikailag (és igen, életkorban is) óriási távolságban van tőlem, egy olyan dalt ír, ami ennyire rólunk, a mozgalomról szól! Arról, amit képviselünk, ami fontos nekünk. Mivel én elég béna vagyok az úgynevezett közösségi hálón, megkértem az egyik bloggerünket, Pálinkás Angit, hogy keressen valami elérhetőséget ehhez a lányhoz, mert belepusztulok, ha nem tudom felvenni vele a kapcsolatot. És persze azonnal meg is osztottam a klipet.  Egy perc múlva előttem volt Krisztina e-mail címe.

Krisztina: Az Olvasni jó! egy régebben írt dalunk, aminek aztán a járvány ideje alatt készítettünk két karanténklipet is. Rá jónéhány évre, idén, feltöltöttem egy rövid részletet az egyik élő verzióból, ahol -ahogy a dal is mondja “hason vagy háton, a függőágyon, olvasni jó!” -saját magunk tanácsát megfogadva a függőágyból játsszuk ezt a dalt. A részletet májusban töltöttem talán fel, és mint minden ilyen social media kontentet, el is felejtettem. Egyébként is egy egyszerű telefonos, napsütéses bolondozás csupán a videócska, hangminőségét tekintve elég gyatra, szóval nem vártunk sokat tőle. De nagy meglepetésemre, a videócska elkezdett nagy figyelmet generálni, és csak úgy özönlöttek a kommentek és megosztások a platformokon, aminek mi kissé csodálkozva, de nagyon örültünk. És egyik nap, az emailemet görgetve, egyszer csak szembejön egy email, amelyben Éva ujjongva írja, hogy úgy érzi, mintha ezt a dalt egyenesen neki – és ezáltal a mozgalomnak írtuk volna. Ez nekem zenészként és dalszerzőként akkora, de akkor elégtétel! Nagyon örültem, és végtelenül hálás voltam-vagyok, hogy a dal megtalálta a közönségét, és boldogan mondtam igent minden ötletre.

Krisztina segíthet megszólítani a Magyar Könyv is Magyar Termék Mozgalom számára nagyon fontos két célcsoportot: a fiatalokat, és a határon túli magyarokat

Sky: “Jutott eszembe számtalan szebbnél szebb gondolat” mint anno Petőfinek, de nekem mindvégig csak az lebegett a szemem előtt, hogy “ez a lány kell nekünk” – mármint a mozgalomnak. Fiatal, agilis, kreatív művész, aki segíthet megszólítani két, számunkra nagyon fontos célcsoportot: a fiatalokat, és a határon túli magyarokat. Szerencsére Krisztina hasonló beállítottságú, mint én, ezért hamar egy hullámhosszra kerültünk. Alapító társam, Dvariecki Bálint, a Helma kiadó vezetője pedig tárt karokkal fogadta az együttműködésre vonatkozó részleteket, amiből egy-kettő még titok, de hamarosan fény derül mindenre.

Krisztina: Talán a legnagyobb nehézség manapság a független előadóként létezésben, hogy teljesen rá vagyunk utalva algoritmusokra, szerencsére és marketingre, kapcsolatokra – olyan dolgokra, amik tőlünk, zenészektől elég távol állnak. Ezért a dalok, amelyeket megírunk, megjelentetünk, eléggé magukra vannak utalva – útjukra bocsátjuk őket, miután legjobb tudásunk szerint életet adtunk nekik és… ennyi. Úgyhogy mikor kapsz egy visszajelzést, hogy egyikőjük, egyik kis szellemi gyermeked szerető családra, közönségre talált, és ezáltal másokhoz is eljuthat még – az nagy öröm. Nem beszélve arról, hogy a közösség, amelyben helyet kapott, elhivatott emberek társasága, akiknek céljuk van – és jó érzés egy célt szolgálni a zenénkkel.

Sky: Az, hogy Krisztina nagylelkűen felajánlotta a mozgalomnak ezt a dalt, sőt, még ahhoz is hozzájárult, hogy szlogenként is használhatjuk két sorát, már önmagában is elegendő lett volna ahhoz, hogy kinevezzük a mozgalom nagykövetének. De ez még csak az első lépés. Meggyőződésem, hogy még sokszor fogunk találkozni “Koszika” nevével a mozgalom háza táján.

Krisztina: Örülök a lehetőségnek és köszönöm a bizalmat.

2024. július 4-től Koszorus Krisztina “Koszika” hivatalosan is a Magyar Könyv is Magyar Termék Mozgalom nagykövete, sőt, az első határon túli nagykövet a mozgalom életében.

Az Olvasni jó! című dala az MKMT “indulója”, a dal két sora pedig mostantól a mozgalom szlogenje:
“A betűk, a szavak, a mondatok, életre szóló barátok.”

Olvasni jó!

A szöveget írta: Koszorus Krisztina “Koszika”
A zenét szerezte: Koszorus Krisztina “Koszika”, Szász Csaba, Vaughn Roberts
Közreműködők: Szász Csaba, Gyergyai Szabolcs, Vaughn Roberts
ének: Koszorus Krisztina “Koszika”

https://www.youtube.com/watch?v=IkMUpL7s5z0

 

Koszika & The HotShots – Olvasni jó!

Illatos, ódon papírlapok,
Ráncos vagy kemény könyvborítók.
Halvány fényben a szemed mereszted,
Mert olvasni jó!

A betűk, a szavak, a mondatok
Életre szóló barátok,
Hason, vagy háton, a függőágyban,
Olvasni jó!

Hősök, tündék, királyok,
Ismerd meg az állatvilágot!
Barangolj idegen tengereken,
Leckét ígér a történelem.

Illatos, ódon papírlapok,
Ráncos vagy kemény könyvborítók.
Halvány fényben a szemed mereszted,
Mert olvasni jó!

Rímekbe szedett érzelmek,
Metafora, hasonlat, szóképek,
Lírikus, epikus, dráma-jelenet,
Lexikon, atlasz vagy szószedet:

Illatos, ódon papírlapok,
Ráncos vagy kemény könyvborítók.
Halvány fényben a szemed mereszted,
Mert olvasni jó!

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!