play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Csütörtököt mondunk Eszlári A. Lászlóval - 2024 Július Csütörtököt mondunk Eszlári A. Lászlóval - 2024 Július

Hírek

Rózsa Zsombor pedagógus, sakkmester az idei Jó ember-díj kitüntetettje

today2024.06.17.

Background

Közösségfejlesztő tevékenységéért, a sakk oktatási alkalmazásáért, népszerűsítéséért Rózsa Zsombor vajdasági magyar pedagógus, sakkmester, építőmérnök kapta idén a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány Jó ember-díj elismerését.

Az MTI néhai tudósítója, Káplár László emlékére alapított díjat a hagyományoknak megfelelően a pécsváradi várban adták át – közölte az alapítvány az MTI-vel.

A díjazottról azt írták: Rózsa Zsombor azon munkálkodik, hogy a fiataloknak tudáson és erkölcsi alapokon nyugvó jövőképet adjon, fejlessze kreativitásukat, gondolkodásukat, képességeiket a sakkon, kreatív foglalkozásokon, játékokon, saját kidolgozású programokon keresztül.

Rózsa Zsombor az elmúlt bő évtizedben több – saját ötletein alapuló és egyedülálló – sakkot népszerűsítő programot, színházi performanszot és ezreket vonzó megmozdulásokat szervezett.

Tanári pályája kezdetén, 2010-ben a vajdasági Csantavéren a Hunyadi János Általános Iskolában szervezett sakkszakkört először, négy év alatt hatszáz gyermeket kapcsolt be, és neki köszönhetően tantárgyi foglalkozásként is meghonosodott az intézményben a népszerű elmesport.
Néhány évvel később a palicsi iskolában matematikát, fizikát és sakkot tanított, az általa tartott szakköri és tantárgyi foglalkozásokon részt vevő gyerekek a következő években 133 dobogós helyezést értek el sakkversenyeken.

A Jó ember-díj Judit Hagner Németországban élő magyar származású szobrászművész alkotása, tizenkilencedik alkalommal ítélte oda a Káplár Lászlóról elnevezett alapítvány

Később megalapította az Aragóniai Beatrix Sakk Klubot is, hogy a szabadkai és Szabadka környéki gyerekeknek lehetővé tegye a sakkozáshoz szükséges tudás elsajátítását és gyakorlását.

Szerbiában elsőként dolgozott ki olyan képesség-és személyiségfejlesztő oktatási programot, mellyel fejleszthetők az intellektuális képességek, a diszlexiás gyerekek oktatása.

Polgár Judit sakknagymester is felfigyelt rá, és felkérte, hogy Szerbiát képviselve vegyen részt a Világsakkfesztiválon, amelyen debütálhatott a Rózsa Zsombor által megalkotott, a világon az első és teljeséggel egyedülálló játékos sakkvetélkedő, a Sakktivity.
Ötletéért a Polgár Judit Sakk Alapítvány tiszteletbeli sakknagykövetévé nevezték ki, majd Polgár Judit felkérte, hogy az alapítványánál legyen sakkmódszertani oktató és előadó.

Rózsa Zsombor sok népszerűsítő és jótékonysági programot szervezett, emlékkiállításokat, performanszokat kezdeményezett az elmúlt években, hogy népszerűsítse a sakkot és megszerettesse a fiatalokkal – olvasható a közleményben.

A díjat, amely Judit Hagner Németországban élő magyar származású szobrászművész alkotása, tizenkilencedik alkalommal ítélte oda a Káplár Lászlóról elnevezett alapítvány az MTI 2003-ban, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt baranyai szerkesztőségvezetőjének emlékére.

A Jó ember-díj elismerést minden évben olyan ember kapja meg, aki becsülettel, tisztességgel, emberséggel, alázattal végzi munkáját, és embertársainak segítséget nyújt, inspirációt ad.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!