play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Vitaking - Interjú sorozat Nagy Zsolttal 2024 - 8. rész Vitaking - Interjú sorozat Nagy Zsolttal 2024 - 8. rész

Hírek

Képek helyett verset ír a fényképezőgép

today2024.04.30.

Background

A fantáziánkra bízza a kép megalkotását a minden bizonnyal legkülönlegesebb fényképezőgép. A Poetry Camera a vizuális téma gondos megkomponálása, majd a kattintás után szabályos verset ír a lencsén keresztül észlelt világról. Ezt elolvasva pedig mindenki egy teljesen egyéni, saját gondolataival alkotott varázsvilágot fog látni.

Az egészen különleges eszközt Kelin Carolyn Zhang és Ryan Mather fantáziájának és elszántságának köszönhetjük. A Poetry Camera segítségével sikerült áthidalni az eddig fájóan tátongó szakadékot az MI-alapú technológia és a költészet között. A nyílt forráskódú megoldás a csúcstechnológiát a művészi látásmóddal ötvözi, és ennek köszönhetően egy olyan alkotás született, amely mindkét terület határait erősen feszegeti.

Első pillantásra a Poetry Camera csak egy újabb, kifejezetten vidámra hangolt külsejű Polaroid fényképezőgép. Ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk: a Poetry Camera nem csupán képeket rögzít, hanem egészen új szintre emeli a fényképezést mint fogalmat vagy művészi tevékenységet. A befogadóra, azaz a gépi aggyal – egyelőre sajnos csak angol nyelven – írt versek segítségével a befogadóra, azaz a költeményt olvasóra bízza a látni kívánt kép megalkotását. (Képet nem készít, csak verset ír…)

A Poetry Camera története eredetileg Zhang és Mather saját „szerelemprojektjeként” kezdődött: a technológia iránti, őszinte szeretetüket egyesítették a művészetek iránti rajongásukkal. A fejlesztés korai szakaszában számtalan órát töltöttek a különböző alkatrészek bütykölésével és különböző AI-modellekkel való kísérletezéssel, hogy életre keltsék elképzelésüket.

Az embereket lenyűgözte egy fényképezőgép koncepciója, amely a látottak alapján verseket képes generálni

A projekt alapja a ChatGPT-3 volt, melyet azonban a Dungeons & Dragons rajongó, amúgy prompt engineer-ként dolgozó Ryan Mather elsőként a kalandjátékhoz „idomított”. Miután ez sikerült, jött az ötlet: talán készíthetnék egy ChatGPT-s fényképezőgépet is. „Mi lenne, ha csinálnánk egy kamerát, amely igazából az Instagram-kultúrára reflektálna? Mi lenne, ha fotó helyett szöveg jönne ki?,” tette fel magának a kérdést a szakember – és válaszolt is rá, Kelin Carolyn Zhang segítségével.

Ahogy egyre jobban működő prototípust faragták, Zhang és Mather alkotásukat először a barátaikkal és családtagjaikkal osztották meg. A reakciók elképesztően hevesek voltak: az embereket lenyűgözte egy olyan fényképezőgép koncepciója, amely a látottak alapján verseket képes generálni.

Ez a továbbfejlesztésre ösztönözte a két feltalálót. Rájöttek, hogy a Poetry Camera valóban képes áthidalni a technológia és a művészet közötti szakadékot úgy, hogy az kifejezetten vonzó és érthető legyen mindenki számára. Ahogy készülék híre egyre inkább elterjedt, annál többen szerettek volna megismerkedni élőben is vele. Így lett (lesz hamarosan) a Poetry Camera varázslatos magánakcióból – kereskedelmi termék.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!