play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - Április 30. Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - Április 30.

Hírek

Hetedszer is visszatért sérült párjához Szofi, a gólya

today2024.03.31.

Background

Páratlan gólyaszerelemnek lehetnek szemtanúi a dömösi Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont munkatársai, akikhez még nyolc évvel ezelőtt került be lőtt sebbel egy gólya. Márton András, a mentőközpont tulajdonosa és vezetője akkor a Macus nevet adta neki.

Bár a park munkatársai mindent megtettek azért, hogy elősegítsék Macus gyógyulását, a madár sajnálatos módon maradandó sérüléseket szenvedett, így azóta sem képes repülni. Márton 2017 tavaszán egy külön fészekállványt készített neki, ahova még azév áprilisában megérkezett Macushoz párja, a tojó Szofi.

Abban az évben négy kisgólyának adott életet Szofi, aki azóta minden évben visszatér sérült párjához.

A tojó telente rendszeresen elrepül Afrikába, tavasszal viszont első útja párjához, Macushoz vezet. Szofi tavaly tavasszal hatodjára tért vissza a dömösi fészekben pihenő Macushoz, majd nyár végén szokásosan útnak indult.

Úgy tűnik, Macus és Szofi kapcsolatát nem viselte meg az idő, ugyanis a gólya tojó 2024. március 22-én délután ismételten visszatért a fészekhez.

„Nagyon aggódtunk, mert Szofi egy igencsak idős tojó. Nem számítottunk arra, hogy vissza tud jönni. A párja is csak »mérsékelten várta«, igazság szerint már egy másik, fiatal gólyának kezdett a napokban udvarolni. Ám Szofi megérkezett, így Panka úgy tűnik, pártában marad” – mesélte Márton András a Sokszínű Vidéknek.

Márton azt is kifejtette, hogy látszik Szofin, hogy megviselte az út: a madár eléggé legyengült, de a dolgozók igyekeznek felerősíteni. Reménykednek, hogy idén is születik pár fióka a fészekben.

A madarakat élőben is nyomon lehet követni egy webkamerának köszönhetően, mely ezen a linken érhető el.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!