play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Mex Délelőtt Vendég: Ács Bernadett Bettina 2024.04.26. Mex Délelőtt Vendég: Ács Bernadett Bettina 2024.04.26.

Hírek

Homokakkumulátort építenek egy 5000 fős finn városban

today2024.03.21.

Background

A második olyan siló telepítését tervezi a Polar Night Energy nevű finn cég , amely télen egy héten át képes fűteni egy egész települést.

Valamikor 2025 elejére épülhet meg a finnországi Pornainenben az az óriási akkumulátor, melynek használata hozzájárulhat a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez. A Polar Night Energy által tervezett egység különlegessége, hogy homokban tárolja a hőenergiát. A vállalat számításai szerint a fűtéshez kapcsolódó éves szén-dioxid kibocsátásnak mintegy 70 százalékát nullázhatja le az akkumulátor az 5000 fős településen.

Maga a homoktelep egy 13 méter magas és 15 méter széles siló, amit zúzott szappankővel töltenek fel. Azért ezzel, mert jobban vezeti a hőt, mint a hagyományos homok. Emellett hőcserélő csövek kanyarognak majd az építményben. A tervek szerint amikor a szél- és napenergiából többletet sikerül termelni, azt hőenergiává alakítják át. Ez felmelegíti a levegőt, ami a csövekben keringve átadja a hőt a szappankőnek. A téli hónapokban aztán ezt a meleg levegőt a fűtési rendszerekbe lehetne továbbítani.

A Polar Night Energy számára nem ez az első alkalom, hogy ilyen rendszert épít. 2022-ben már telepítette a világ első, kereskedelmi értelemben is működőképes homoktelepét, méghozzá a szintén finn  Kankaanpää városában – írja az IFLScience.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!