play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Mex Délelőtt Vendég: Ács Bernadett Bettina 2024.04.26. Mex Délelőtt Vendég: Ács Bernadett Bettina 2024.04.26.

Hírek

A világon a legnagyobb tengeri naperőmű épül Európában

today2024.03.14.

Background

Az elmúlt években egyre több helyen tűnik fel úszó napelemfarmokból álló naperőmű, ami azért jó, mert a szárazföldön csak korlátozott terület áll rendelkezésre, valamint az állóvizek felülete is véges.

Most a világ legnagyobb ilyen naperőművének is megkezdődtek a tervezési-építési munkálatai, nem meglepő módon a megújuló energiát előszeretettel használó Hollandia partjainak közelében – írja az Interesting Engineering.

A Solar Duck vállalat 5 MW-os projektje nagyjából 8,4 millió euróba, mintegy 3,3 milliárd forintba kerül.

Az építkezés megkezdése előtt a projekt megvalósítására létrehozott konzorcium, a Nautical SUNRISE kiterjedt vizsgálatot folytat. Ebben szerepel például, hogy mennyire stabil és megbízható áramforrás egy ilyen naperőmű, illetve, hogy milyen lehetőségek vannak a későbbi bővítésre.

Amennyiben a számok jó eredményt mutatnak, később egy gigawatt-léptékű erőmű építése sincs kizárva. Arról egyelőre nem tudni, hogy mikor kezdheti meg a termelést az erőmű, teszi hozzá a hvg.

Hasonló projektek megjelenésére világszerte számíthatunk az elkövetkező években, ugyanis az olyan területeken, mint a Karib-térség, Japán, Dél-Korea vagy Omán nagyon sokat süt a Nap, a szél viszont alig fúj. Éppen ezért itt komoly potenciál van abban, hogy a tengerek felszínére telepítsék a naperőműveket, melyek segíthet csökkenteni az országok gázfüggőségét és szén-dioxid-kibocsátását.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!